Mannus Franken. Foto: PR

Mannus Franken. Foto: PR 

PR Luxor Theater

Luxor zet vergeten filmpionier uit de regio in de schijnwerpers

ZUTPHEN - Onder de naam Luxor Art Cinema introduceert Luxor een nieuw programma, waarin experimentele cinema en audiovisuele kunst centraal staan. De eerste aflevering op zaterdag 13 mei is gewijd aan Mannus Franken, een filmpionier uit de regio.

Tot de dag van vandaag is film een kunstvorm die uitnodigt tot verkenning. Omdat experimentele films per definitie onconventioneel zijn, zullen ze het grote publiek vrijwel nooit bereiken. De categorie is een niche, maar wel een essentiële: experimentele films vormen de voorhoede die de koers uitzet voor de mainstream.

Luxor Art Cinema
Om meer mensen kennis te laten maken met experimentele films, presenteert Luxor Art Cinema maandelijks filmmakers uit verleden en heden met een eigenzinnig oeuvre, een eigen beeldtaal, een unieke visie en zeggingskracht. Van filmpioniers van de avant-gardecinema tot naoorlogse kunstenaar-filmmakers en de huidige YouTubers. Tegelijk wordt de klassieke canon geactualiseerd en geconfronteerd met ‘vergeten’ films. De eerste aflevering op zaterdag 13 mei is gewijd aan Mannus Franken, ter gelegenheid van zijn 70ste sterfjaar.

Mannus Franken
Mannus Franken (Deventer 1899 – Lochem 1953) was een pionier op het gebied van de documentaire film. Hij was een van de oprichters van de Filmliga en het avant-garde Filmtheater de Uitkijk. De film Regen, die hij in 1929 samen met Joris Ivens maakte, behoort tot de Canon van de Nederlandse film. Franken verhuisde in 1925 naar Parijs, waar hij in aanraking kwam met de internationale avant-gardecinema. In een poging deze films in Nederland onder de aandacht te brengen, raakte hij betrokken bij de Filmliga. Franken werd de Parijse vertegenwoordiger en programmeur van de Filmliga. Eind jaren twintig maakte hij zijn eerste films: Branding, Regen (beide met Joris Ivens) en Jardin du Luxembourg. In 1934 vertrok Franken naar Nederlands-Indië om er de speelfilm Pareh, het lied van de rijst op te nemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Franken in Nederland, maar in 1945 vertrok hij weer naar Nederlands-Indië, deze keer om voor de Rijksvoorlichtingsdienst een paar films te maken. In 1949 keerde hij terug naar Nederland.

Middagprogramma
Het Luxor Art Cinema-programma op zaterdag 13 mei is onderverdeeld in twee blokken. In blok 1 worden de volgende vier films van Franken getoond: Jardin du Luxembourg (1927), Regen (1929, samen met Joris Ivens), De trekschuit (1932) en Het venster (1933). In blok 2 volgt zijn speelfilm Pareh, het lied van de rijst uit 1936. Filmhistoricus en voormalig hoofdprogrammeur van het Nederlands Filmfestival Herman de Wit leidt het programma in. Bij de eerste twee films is bovendien live muzikale begeleiding.

Aanvang 13.00 uur. Tickets 12,50 euro via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Still uit de film Regen (1929) van Mannus Franken in samenwerking met Joris Ivens. Foto: PR