Still uit de de Iraanse film Downpour uit 1972.

Still uit de de Iraanse film Downpour uit 1972. 

Iraanse filmklassieker die je hart steelt

Iraanse filmklassieker die je hart steelt

ZUTPHEN - Ter gelegenheid van haar 21e lustrum vertoont het Luxor Theater verspreid over het jaar vijf meesterwerken uit de internationale cinema, die niet of nauwelijks nog op het grote doek te zien zijn. Woensdag 22 maart is de beurt aan de Iraanse film Downpour uit 1972.

Sommige films zijn zo overrompelend dat je ze meteen in je hart sluit. Downpour van regisseur Bahram Beizai (1938), een grootheid in de Iraanse film- en toneelwereld, is zo’n film. Downpour gaat over de zachtmoedige onderwijzer Hekmati, die een baan krijgt in een arme en conservatieve buitenwijk van Teheran. Als hij een van zijn leerlingen van school stuurt, komt diens beeldschone oudere zus Atefeh verhaal halen. Hun gesprek wordt begluurd door een paar leerlingen en binnen de kortste keren gaat het praatje rond dat de twee verliefd op elkaar zijn. Iedereen bemoeit zich ermee, het geroddel is niet van de lucht. En dan is er ook nog de lokale macho, die Atefeh als zijn verloofde beschouwd. Hekmati besluit het verhaal voor eens en altijd de wereld uit te helpen. Hij maakt een afspraak met Atefeh om haar ondubbelzinnig te zeggen dat hij niet verliefd op haar is… maar merkt dan plotseling dat hij wel degelijk verliefd op haar is. En niet zo’n beetje ook!

Het verhaal heeft een politieke onderlaag. Zo doorbreken de intellectuele Hekmati en de onafhankelijke Atefeh de heersende rolpatronen en vertegenwoordigen de buurtbewoners de controlerende rol van de staat. 

Meer meesterwerken
Downpour is de tweede film in de Luxor 105 jaar-serie. Woensdag 24 mei volgt de Zweedse film Elvira Madigan (1967), woensdag 20 september de Senegalese film The Money Order (1968) en woensdag 22 november de Braziliaanse film Pôrto das Caixas (1962). De films zijn Engels ondertiteld.

Aanvang 20.00 uur. Vanwege de eenmalige vertoningsrechten geldt een verhoogde entreeprijs van 12,50 euro (pashouders 10 euro). Tickets via de website of aan de kassa in het theatercafé. 


luxorzutphen.nl