Lezing over Adriaan Frans, een militair uit Zutphen

Lezing over Adriaan Frans, een militair uit Zutphen

ZUTPHEN - Voor leden en overige belangstellenden houdt op maandag 27 maart historicus Frans Meijer een lezing over Adriaan Frans, een militair uit Zutphen. 

In 1782 besloot Adriana Korthout haar man niet meer te volgen naar de vestingstad Bergen op Zoom, maar om in Zutphen te blijven. Een opmerkelijke stap, want in die tijd was het heel gebruikelijk dat vrouwen van officieren een onderkomen zochten in de buurt waar hun man gelegerd was. Adriana en haar man Jacobus waren volledig uit de gratie geraakt, maar zetten alles op alles om hun enige kind Adriaan Frans een goede opleiding te geven. Zij zonden hun zoon daarom naar de Franse School te Zutphen. Na een moeizame studie wist hij – ondanks de tegenwerking - een plaatsje in het Staatse leger te bemachtigen. Uiteindelijk werd Adriaan - na een langzame, maar gestage carrière - bevorderd tot luitenant-generaal en kreeg hij weer aansluiting bij de hoogste kringen van de Europese samenleving. Maar waarom werd hij destijds zo tegengewerkt? Welke rol speelde Zutphen in zijn leven en hoe slaagde hij er in om toch weer aanvaard te worden door de beau monde?

De historicus Frans Meijer, een nakomeling van Adriaan Frans, vertelt er alles over in deze lezing die voornamelijk is gebaseerd op de nimmer gepubliceerde dagboeken van de generaal. 

Locatie: Restaurant Geweldig! (St. Elisabeth), Geweldigershoek 39 in Zutphen. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Opgave vooraf verplicht per mail hvz.lex@gmail.com. Leden gratis, niet-leden 2,50 euro.