Reisleider

Waarschijnlijk heeft u het wel gezien of gehoord in de media. Afgelopen weekend organiseerde het Oranje Fonds NLdoet, de grootste vrijwilligers dag van het jaar. Als lid van de Lionsclub Zutphen kom ik in actie. En niet voor het eerst, de afgelopen jaren hebben we van alles gedaan, zoals een paardenmanege opgeknapt, een balkon geschilderd en herstelwerkzaamheden verricht bij een hertenkampje. Het is altijd leuk, dus ik meld mij aan. 

Maar dit jaar is er iets geheel nieuws bedacht. In samenwerking met een plaatselijk verzorgingshuis worden er uitstapjes voor de bewoners georganiseerd. Ieder Lionslid krijgt te horen waar de bewoner graag een keer naar toe wil en mag het dan zelf regelen. Heel erg moeilijk is dat overigens niet. Een bewoner die het hele leven een bakkerszaak heeft gehad wil nog eens heel graag een blik werpen in een ambachtelijke bakkerij. Bij bakker van Zuijlen op de Dreiumme in Warnsveld is dat vlot geregeld. Een andere bewoner wil met de scootmobiel koffiedrinken in Almen, de volgende wil naar een museum in Doesburg en er gaan er twee naar de reusachtige kinderboerderij Malkenschoten in Apeldoorn om dieren te kijken. 

Ik word ingedeeld op de verste route. Een van de bewoners is erg gecharmeerd van architectuur en wil graag zien hoe de wijk Roombeek in Enschede, waar de grote vuurwerkramp plaatsvond, weer is opgebouwd. Voor mij wordt het vast en zeker ook een interessante dag, mijn werkzame leven begon ik aan de rand van die wijk. De huizen aan de overkant behoorden tot het rampgebied. 

Het wordt een verrassend leuke dag met een voor mij onbekende bewoner van 92 jaar. Rond tien uur vertrekken we in de waterstofauto naar Enschede, de techneut naast mij vindt dat alleen al bijzonder interessant. Zelf ben ik na de wederopbouw ook nooit meer in de wijk geweest, maar de complimenten voor de architecten. 

Het grootste gebouw was indertijd de brouwerij van Grolsch die midden in de wijk stond. De brouwerij is verdwenen en de massale omvang van dit complex is teruggeplaatst, maar nu in de vorm van een groot appartementencomplex met op de begane grond een winkelcentrum. De volkswoningen hebben plaats gemaakt voor prachtige vrijstaande huizen. De wijk Roombeek heeft zijn beek terug en het voormalige traject van de spoorlijn naar Enschede-Lonneker-Oldenzaal is weer zichtbaar. 

Onderweg naar Enschede hoor ik dat mijn reisgenoot, vroeger regelmatig op vakantie ging naar noordoost Twente. Ook dat gebied ken ik, dus een uurtje later zitten we heerlijk achter de lunch aan het kerkplein in Ootmarsum. Na afloop rijden we nog even langs zijn bekende vakantieplekjes.

Het was een heerlijke en zonnige zaterdag met plezierig gezelschap. We hebben ons alle twee uitstekend vermaakt. En dat geldt ook voor al die andere bewoners.