Klondike toont de oorlog van binnenuit. Soms absurd, maar vooral huiveringwekkend realistisch. Foto: PR Luxor

Klondike toont de oorlog van binnenuit. Soms absurd, maar vooral huiveringwekkend realistisch. Foto: PR Luxor

Moderne western met MH17-crash als decor

ZUTPHEN - In Klondike, dat zich afspeelt in de Donbass, probeert een stel te overleven in oorlogsgebied. Het verhaal begint op 17 juli 2014, de dag waarop vlucht MH17 wordt neergehaald door pro-Russische separatisten. De film is vanaf donderdag 16 maart te zien in Luxor.

Op het land bij de boerderij van Irka (Oxana Cherkashyna) en Tolik (Sergey Shadrin) is een groot brokstuk van het neergestorte vliegtuig terechtgekomen. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Het echtpaar zit klem tussen pro-Russische Oekraïense rebellen en Oekraïense patriotten en wordt verscheurd tussen vluchten of voet bij stuk houden. De hoogzwangere Irka wil in de woning blijven. Haar licht ontvlambare echtgenoot vindt echter dat een vrouw in haar toestand zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied moet vertrekken. 

Vooruitziende blik
Het gaat in Klondike niet om de oorlogsvoering zelf, maar om de impact ervan op burgers die plots in een gevarenzone wonen. De Oekraïense regisseur Maryna Er Gorbach sorteert met minimale middelen maximaal dramatisch effect. Zo laat ze de ramp in stukjes het beeld insijpelen, wat soms leidt tot absurde situaties in een vooral huiveringwekkend realistische film. Terwijl sirenes hoorbaar worden en in de verte de rookpluim van het neergestorte vliegtuig verschijnt, vraagt Irka: "Is het echt oorlog?” Die vraag getuigt van Er Gorbachs vooruitziende blik: kort na de première van Klondike, vorig jaar op het filmfestival van Berlijn, trok Rusland Oekraïne binnen.

Western zonder helden
Met zijn majestueuze totaalshots is Klondike een moderne western zonder helden, over een vrouw die poogt stand te houden in een gebied dat in de greep is van een allesverzengende koorts, vergelijkbaar met de goudkoorts die woedde in het negentiende-eeuwse Canadese grensstadje Klondike. De boodschap van de film zit heel knap verstopt in het allerlaatste shot. De film won meer dan tien filmprijzen waaronder Beste Speelfilm tijdens het Seattle International Film Festival 2022.

Kijk voor voorstellingen en tickets op www.luxorzutphen.nl.