Filosofiecafé: Wat kan schoonheid nu voor ons betekenen?

ZUTPHEN - Donderdag 23 maart is filosoof Katje Rodenburg te gast bij het filosofiecafé, dat plaatsvindt om 19.30 uur in Dat Bolwerck. Het schone, de schoonheid is van begin af aan hét thema in het denken over kunst. Deze avond gaat over vragen als: Wat is schoonheid? En wanneer kunnen we een kunstwerk ‘mooi’ noemen?

Vanaf de Romantiek komt steeds meer onze esthetische ervaring centraal staan, en gaat het minder over het kunstwerk of de natuur zelf. Daarbij komt de nadruk op de subjectiviteit van onze ervaring van kunst te liggen. Het ‘anything goes’ van de periode vanaf 1945 lijkt hiervan het hoogtepunt te zijn. Schoonheid wordt een moeilijk begrip in het debat. Maar de laatste jaren keert het mooie weer langzaam terug in het nadenken over kunst en onze ervaring. Dat maakt nieuwsgierig. Wat voor een rol speelt ons idee over ‘het schone’ in de reacties op de moderne kunst van onze tijd? In tijden van oorlog en strijd lijkt het mooie misschien overbodig, maar is het niet een kracht die essentieel is voor onze existentie? Wat kan schoonheid nu voor ons betekenen?

Katja Rodenburg is filosoof, denkt na over kunst en geeft colleges esthetica en kunstfilosofie. Zij is vooral geïnteresseerd in het proces van het maken, en in de raakvlakken met het proces van het denken. 

Voor meer informatie, entree en aanmelden, mail naar info@filosofiecafe.nl.