Pieter Biezenaar op de fiets op een van zijn vele tochten. Foto PR

Pieter Biezenaar op de fiets op een van zijn vele tochten. Foto PR

Lochem krijgt eerste Fietscafé Achterhoek

LOCHEM - Het had al drie jaar geleden moeten gebeuren: het nieuwe Fietscafé Achterhoek. Maar na corona komt het er nu dan toch van: op zaterdag 18 maart in het Stadshuus in Lochem.

Door Arjen Dieperink

Het Fietscafé is opgezet door drie initiatiefnemers: de Lochemers Imar Doornbos en Eduard Camping en Pieter Biezenaar uit Zutphen. “Pieter kon er helaas nu niet bij zijn", zeggen de Lochemers die het best kunnen worden omschreven als fietsfanaten. Zodra het daarover gaat gaan ze meteen in een hogere versnelling. “Door de covid-beperkingen hebben de mensen het wandelen en fietsen weer leren waarderen. Velen bleven het doen, ook nadat de maatregelen waren geschrapt.", zegt Eduard. Inmiddels pakt Imar het affiche van het Fietscafé Achterhoek. “Veiligheid staat bij ons voorop, dat zullen wij tijdens het Fietscafé Achterhoek ook benadrukken “ 

Presentaties
Het Stadshuus is vanaf 13 uur geopend om de bezoekers te verwelkomen. “Wij beginnen om 13.30 uur met een programma met een aaneenschakeling van presentaties. Tal van fietstochten worden belicht. Dwars door de Balkan of de Eurovelo-routes, routes door Schotland en tochten met de E-bike in Zuid- en Oost-Europa. Het plannen van de route wordt uitgebreid toegelicht. Imar en Eduard vertellen hoe zij zelf hun fietsroutes hebben uitgezet. Eduard deed onder meer de 100 ColsTocht van zo’n 4100 kilometer. Jeroen Drabbe van Abelleisure komt de nieuwste technieken ten aanzien van de routeapp uitleggen.

Henk Beumer van de fietsenzaak Goossens geeft tekst en uitleg tijdens een korte workshop fietstechniek. Hierbij vertelt hij welke technische problemen men kan voorkomen en hoe sommige technische zaken goed zijn op te lossen. Tevens bespreekt hij de ontwikkelingen in de fietstechniek. Er staat ook een professionele hometrainer met beeldscherm die de sportieve fietser virtueel meeneemt in een bergfietstocht. Vijf minuten lang kan men actief hoogtemeters wegtrappen in de Dolomieten of Pyreneeën. Verder is het die middag mogelijk gelijkgestemden te ontmoeten en informatie en kennis uit te wisselen.

Drie foto's
De presentatie en informatie die tijdens het Fietscafé Achterhoek wordt gegeven zijn interessant voor iedere fietser. "Het maakt niet uit of je een korte of lange afstand fietst. Ook al verdeel je een langere route in stukjes en beetjes, desnoods over een langere periode. De informatie en veiligheidsaspecten zijn net zo belangrijk”, zeggen de initiatiefnemers. Iedere aanwezige kan met drie foto's een door hem gemaakte fietstocht inbrengen. Deze worden doorlopend met een beamer vertoond.

De toegang tot het Stadshuus (Markt 3) is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Het Achterhoeks Fietscafé is open van 13.30 tot 17.00 uur. Bezoekers wordt gevraagd zich per e-mail aan te melden: fietserscafeachterhoek@outlook.com.