Nicolien Mizee. Foto: Tessa Posthuma de Boer
Nicolien Mizee. Foto: Tessa Posthuma de Boer

Nicolien Mizee houdt op 11 maart de tweede MRTNT-rede

ZUTPHEN - Nicolien Mizee publiceerde de populaire ‘Faxen aan Ger’, plus een aantal verhalen en romans, waaronder Moord op de moestuin. Als waardige opvolger van Midas Dekkers spreekt deze enthousiaste natuurliefhebber sop 11 maart de tweede MRTNT-rede uit, een eerbetoon aan de Zutphense verlichtingsdenker Johannes Florentius Martinet (1729-1795). 

De vijf lijvige en van fraaie omslagen voorziene verzamelingen faxen aan scenarioschrijver Ger Beukenkamp bestrijken de periode van 1994, toen Mizee les van hem kreeg tot 2000, het jaar dat haar debuut verscheen, de roman Voor God en de sociale dienst

Eenrichtingverkeer, maar toen Beukenkamp onlangs na lang aarzelen aan zijn memoires begon, hielp Mizee hem door de beginzin van elk hoofdstuk te dicteren. Zo voorzag ze ook de lockdown-tekeningen van haar vaste illustrator Marly Hendricks van een verhaal. 

Het universum van Mizee is uniek en het maakt daarin weinig uit of het om faxen, romans of columns gaat. Zij het dat de romans en verhalen meer zijn gecomponeerd en Mizee daarin haar talent voor timing optimaal benut. Net als het vermogen om vol humor over angsten te schrijven en de – gedeeltelijke, maar ook dat is interessant – de bestrijding daarvan. 

Genre? De eerste roman bestond uit vier lange faxberichten. Het personage Thijs uit Moord op de moestuin treedt op in de columns. De moeder in De halfbroer benadrukt haar verschil met die in Toen kwam moeder met het mes. Mizee’s Vogelboek – haar tekeningen en veldnotities - bevat de liefdesgeschiedenis die we uit de laatste twee romans kennen. 

Mizee: ‘Martinet zag de natuur als een uitdrukkingsvorm van God, God sprak tot de mens in de bijbel en in de natuur. Je zou de natuur dus de taal van God kunnen noemen. Welke uitdrukkingsvormen houdt Hij er nog meer op na? Hoe komt het dat menselijke taal ongeschikt is om mensen tot het geloof te brengen? Dan werken muziek en natuur beter! Hoe komt het dat Martinet geen enkel probleem zag in het verenigen van God en wetenschap? En hoe zit dat eigenlijk bij mijzelf?’ 

Met medewerking van actrice Violet Brüggen, zangeres Xandra Mizée en interviewer Menno Hartman. 


Za 11 maart 20.00 u | Walburgiskerk | entree vanaf 19.30 u | kaartjes: https://zutphenliterair.nl/tickets/  

Lees hiernaast een interview dat Zutphen Literair met Nicolien Mizee hield.