Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld is nu een stichting

Comité Herdenkingen Tweede
Wereldoorlog Warnsveld is nu een stichting

WARNSVELD - Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld is een stichting geworden. Aan de inhoud zal niet veel veranderen, maar om meer rechtszekerheid te hebben en subsidies te kunnen ontvangen is eind vorig jaar het comité in een stichting veranderd. Alle informatie is voortaan te vinden op de website wo2warnsveld.nl.

"We blijven ons ten doel stellen alle gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in Warnsveld te gedenken. Natuurlijk valt de landelijke 4 mei herdenking hier ook onder. Alle monumenten in Warnsveld zijn geadopteerd door een school. In gezamenlijkheid bereiden we de betreffende herdenking voor. Dit doen we door het verhaal van Warnsveld tijdens de tweede wereldoorlog te vertellen en door een persoon die op een monument staat eruit te lichten en zijn verhaal te vertellen. Maar we willen ook samen met de leerlingen nadenken over nooit meer oorlog!", zo laat de stichting weten. Kortom wat toen gebeurde, dat mag nooit vergeten worden. Voor dit jaar staan de data van de herdenkingen voor eind maart tot begin mei al vast. De grootste ramp die Warnsveld trof was het neerkomen van een V1 op de Molenbult op 28 maart 1945, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. De Adriaan van den Ende school heeft het monument op het Thateplantsoen geadopteerd. De herdenking zal zijn op 28 maart om 11.00 uur bij het monument. De overige herdenkingen zullen later gepubliceerd worden.

Lezing bevrijding
Maar de start van de herdenkingen van dit jaar is komende maandag 20 maart in 't Warnshuus in Warnsveld, in samenwerking met de Historische Vereniging Zutphen. Harm Kuijper zal dan vertellen over de bevrijding van Leesten en Warnsveld. Dit aan de hand van authentieke beelden en historische kaarten, luchtfoto's en oorlogsdagboeken. Hij heeft daarvoor veel onderzoek gedaan en een website opgezet. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Opgave naar hvz.lex@gmail.com of via de website HVZ. Opgave is verplicht.


wo2warnsveld.nl