Het landhuis op ‘t Waliën werd in 1915 gebouwd. Foto: PR

Het landhuis op ‘t Waliën werd in 1915 gebouwd. Foto: PR

Bijzonder wonen op Landgoed 't Waliën

WARNSVELD - Veel wandelaars vinden hun weg op landgoed ’t Waliën in Warnsveld, gelegen aan de doorgaande weg tussen Zutphen en Lochem. Het landgoed is ongeveer 240 ha groot en bestaat uit gemengd bos en een tuin in de Engelse landschapsstijl. Er zijn mooie beukenlanen van ruim 100 jaar oud, lanen met douglasbomen van 30 meter hoogte waarin je je in een kathedraal waant en wat dichter loof-en dennenbos waarin reeën en dassen kunnen schuilen.

De tuinen zijn ontworpen door Leonard Springer, een bekende tuinarchitect begin vorige eeuw, die vaak samenwerkte met J.W. Hanrath een architect van grote landhuizen. Zij werkten meestal in de regio rond ‘t Gooi, maar soms ook in het oosten van Nederland, behalve landgoed ’t Waliën is onder andere ook landgoed het Rhederoord bij Rheden door dit team ontworpen. Het landhuis op ‘t Waliën werd in 1915 gebouwd in opdracht van Baronesse van Rede tot Aa en was bedoeld als vakantiewoning, zij heeft er zelf echter slechts kort gebruik van kunnen maken. Na diverse eigenaren is het in 1982 is het in bezit gekomen van Natuurmonumenten. Het landhuis werd opgeknapt en na grondig historisch onderzoek werden het bos en tuin weer grotendeels in oude glorie hersteld. Direct achter het huis zijn de lijnen van de formele tuin weer te zien en in de Engelse landschapstuin werd de vijver hersteld, met daarachter een heuvel vanwaar je en mooi uitzicht hebt over de hele tuin. De tuin is vrij toegankelijk voor wandelaars, alleen rondom het huis staan bordjes met 'geen toegang'.
Veel wandelaars zullen zich afvragen wie daar eigenlijk wonen in dat grote huis, dat is best een bijzonder verhaal: In 1984 waren er 10 mensen van één familie, woonachtig in Dordrecht, op zoek naar een pand waar ze met z’n allen zouden kunnen wonen om samen van het leven te genieten en ook om elkaar te kunnen helpen op oudere leeftijd. Zij vonden hun plek op landgoed ’t Waliën, sloten een huurovereenkomst met Natuurmonumenten en legden hiermee de basis voor een woongroep genaamd ‘Harmonie’, destijds een woongroep voor 60-plussers. De familie leefde hier vele jaren in harmonie en velen bereikten een hoge leeftijd. Inmiddels is de woongroep voortgezet door nieuwe bewoners, geen familie van elkaar, maar nog steeds gebaseerd op dezelfde gedachten. Samen leven in een bijzonder huis en vooral genieten van de omringende natuur. Privacy staat hoog in het vaandel, iedereen heeft zijn of haar eigen woonkamer en slaapkamer, maar er zijn ook gezamenlijke ruimtes zoals de keukens, eetkamer en serre. In het bijbehorende koetshuis is een atelierruimte en de voormalige paardenstal wordt gebruikt als schuurruimte. Verder wordt er vaak samen gegeten met groenten uit de eigen moestuin en fruit uit de boomgaard, de kippen zorgen voor de eitjes.

"We voelen ons bevoorrecht om op zo’n plek te kunnen wonen. Er is ruim voldoende plek voor 8 bewoners, stellen en alleenstaanden, mannen en vrouwen, de leeftijd varieert nu tussen 63 en 79 jaar. Momenteel zijn we met 7 mensen en dus op zoek naar een nieuwe medebewoner, het liefst tussen 55 en 65 jaar. Ben jij geïnteresseerd in onze manier van wonen en wil je nog wat meer informatie dan kun je kijken op : www.lvgo.nl."', zo laat een van de bewoners weten. 

Kennismaken of belangstelling voor wonen op ’t Waliën? Stuur dan een mail naar Jeannette van Luttikhuizen: jvanlut@gmail.com. Liever bellen? Dat kan naar Guido Pietersma op 06 - 236 757 27.