Still uit Jeanne Dielman, 23 Quai du commerce, 1080 Bruxelles.

Still uit Jeanne Dielman, 23 Quai du commerce, 1080 Bruxelles.

Luxor viert Internationale Vrouwendag met beste film ooit

ZUTPHEN - De feministische film Jeanne Dielman, 23 Quai du commerce, 1080 Bruxelles is uitgeroepen tot beste film allertijden. Luxor vertoont de film op woensdag 8 maart tijdens Internationale Vrouwendag.

Sinds 1952 houdt het gezaghebbende Britse filmtijdschrift Sight and Sound elke tien jaar een enquête onder filmcritici en filmmakers naar de beste films ooit gemaakt. De uitkomst daarvan wordt gepubliceerd in een top 100. Afgelopen december werd de nieuwe top 100 bekendgemaakt. En voor het eerst wordt die aangevoerd door een film geregisseerd door een vrouw – en bovendien een film die een bewuste, radicaalfeministische benadering van cinema hanteert: Jeanne Dielman, 23 Quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975) van de Belgische regisseur Chantal Akerman. 

Jeanne Dielman is gemaakt met een filmische stijl en strategie die dichter bij de avant-garde ligt dan bij de reguliere tradities en vereist bovendien een toegewijde kijktijd van bijna drie en een half uur. De film brengt de ineenstorting in kaart van een burgerlijke Belgische huisvrouw, moeder en parttime prostituee in de loop van drie dagen. Haar huiselijke routine wordt nauwgezet vastgelegd in lange shots vanuit een vaste camerapositie. In een film die op een pijnlijke manier de onderdrukking van vrouwen in beeld brengt, transformeert Akerman cinema, zelf zo vaak een instrument van vrouwenonderdrukking, in een bevrijdende kracht.

Regisseur, actrice, schrijver, producent en componist Chantal Akerman (1950-2015) was pas 25 toen ze Jeanne Dielman maakte. Ze hield de film ten doop op het filmfestival van Cannes.

Wegens de lengte van de film is de aanvang 19.00 uur en de toegang 11 euro. Tickets via de website of aan de kassa. 


zutphenluxor.nl