Een 17e-eeuwse voorstelling van het ‘bloedbad’. Illustratie uit het boek van Johan Visser

Een 17e-eeuwse voorstelling van het ‘bloedbad’. Illustratie uit het boek van Johan Visser

Nieuwe bronnen in tweede druk boek over ‘bloedbad’ in 1572

Algemeen

ZUTPHEN - Van het boek ‘1572. De geschiedenis van een bloedbad’ verschijnt binnenkort een tweede druk. Daarin laat Johan Visser de bronnen ‘nog uitgebreider’ aan het woord over wat er in Zutphen op 16 november van dat jaar gebeurde. “Er is een aantal nieuwe bronnen opgedoken.”

Door Sander Grootendorst

De eerste druk kwam vorig jaar uit. Johan Visser plaatste vraagtekens bij de door predikant Willem Baudartius (1565-1640) in diens geschiedkundig overzicht genoemde enorme aantallen burgers die slachtoffer werden van de aanval door Spaanse troepen. De publicatie oogstte veel lof, al gingen er ook stemmen op dat Visser op zijn beurt een verkeerde inschatting zou maken. Advocaat Hugo Smit schreef zelfs een boekje waarin hij historische informatie aandroeg ten faveure van de beweringen van Baudartius.

Visser benadrukt van meet af aan te hebben gezegd dat “geschiedenis niet zwart-wit is”. Historici blijven constant op zoek naar nieuwe nuances in het vaak onoverzichtelijke materiaal. Visser: “Wat Baudartius betreft kan ik wijzen op al het wetenschappelijk onderzoek dat naar hem is gedaan, bijvoorbeeld de uitstekende proefschriften van Jasper van der Steen en Johannes Müller, waarop ik me baseer. Baudartius noem ik bewust geen geschiedvervalser. Er is, zoals op meerdere plaatsen is uitgelegd, sprake van geschiedvervorming. In het boek leg ik stap voor stap uit hoe zo’n proces gaat. Baudartius is uitgesproken anti-Spaans en dat beïnvloedt ook hoe hij kijkt naar wat er in Zutphen is gebeurd. In wetenschappelijke kring twijfelt niemand daaraan. Vandaar ook de zin in de inleiding: ‘Dit boek gaat over een bloedbad dat nooit is gebeurd’.”

Aan de tweede druk wordt momenteel de laatste hand gelegd. Wanneer hij uitkomt, is nog niet bekend. Johan Visser ontving voor zijn boek vorig jaar de universitaire Robert Fruinprijs en vorige maand de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs. Het is bovendien een van de vijf genomineerde titels bij de jaarlijkse verkiezing van het beste Boek van Achterhoek en Liemers. De uitslag daarvan wordt komende zondag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Koppelkerk in Bredevoort. 

Johan Visser. Eigen foto