'We brengen er in totaal 108 in omloop'

Vervolg van voorpagina
Door Sander Grootendorst

ZUTPHEN - Een van de drie is Jip Feith, zij zit in het team van het Dagelijks Bestaan dat soep rondbrengt aan mensen die daaraan behoefte hebben. Onder wie haar eigen oma. "Ze kan bijna nergens meer naartoe. Dus wat wordt mijn ‘zetje'? Ik ga oma elke dinsdag een soepje brengen. Als maaltijdbezorger weet ik hoe blij je iemand kunt maken met een soepje.” Wat ze óók weet: "Mensen vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen, want ze denken dat ze dan hun zwakte tonen.” Geef je ze een zetje in de goede richting, staan ze sterker.

De introductiebijeenkomst had plaats bij het Dagelijks Bestaan, werk- en woongemeenschap voor jongeren, aan de Vierakkersestraatweg. Hier worden dagelijks aan één stuk door zetjes gegeven: aan jongeren en door jongeren. Goed voorbeeld voor de rest van Zutphen. Er blijken daarnaast heel wat grote en kleine initiatieven gaande te zijn én plannen om daar nieuwe aan toe te voegen.

De aanwezigen kunnen die op briefjes schrijven voor op het prikbord van het Dagelijks Bestaan. Er zijn zowel privépersonen als instanties (kerk, moskee). Op een van de briefjes staat: “Glimlachen naar onbekenden op straat.” Eén glimlach kan al een zetje zijn. Concreter zijn voorstellen om te gaan “koken voor eenzame jongeren” en – van de Evangelische Gemeente – “taarten bakken voor de vrijwilligers van de voedselbank”. 

Wethouder Boswinkel: “De context van de mooie dingen die hier ontstaan is minder leuk. In deze winter zitten veel mensen letterlijk in de kou. Het gaat goed mis. Vandaar dat de gemeenteraad heeft besloten maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Kan heel eenvoudig zijn: iemand uitnodigen van wie je weet dat-ie het moeilijk heeft: zodat hij of zij de thermostaat thuis wat lager kan zetten en even een praatje kan maken.”
“Geven is het nieuwe krijgen…”, aldus Boswinkel. “Laten we elkaar met die slogan betoveren, laten we er iets magisch van maken, met deze toverstaffen. In het drukke leven dat iedereen heeft, kun je anderen, die het hard nodig hebben, een zetje geven. Hoe klein ook.”

“De toverstaffen gaan het straatbeeld bepalen”, zegt Claasje Reijers, projectleider bij Mede in Zutphen, de organisatie die de ‘zetjes’ mede stimuleert en coördineert. “We brengen er in totaal 108 in omloop. Het is de bedoeling dat ze worden doorgegeven en dat iedereen die er eentje in handen krijgt een zetje bedenkt. Zo kijken we in Zutphen steeds meer naar elkaar om.” 

Op de website zutphensezetjes.nl worden alle initiatieven verzameld. Waar iemand medewerking nodig heeft, bijvoorbeeld van vrijwilligers, springen gemeente en/of ‘Mede’ bij. Bovendien ontvangen alle Zutphenaren en Warnsvelders een ‘bon van waardering’ waarmee ze een specifiek initiatief onder de aandacht kunnen brengen.

De bezoekers mogen ook nog een naam opschrijven van iemand van wie ze vinden dat hij/zij in het zonnetje gezet moet worden vanwege maatschappelijke verdiensten. Die persoon ontvangt duizend euro, niet voor zichzelf, maar voor een initiatief naar keuze. “Ik draag jou voor”, zegt Hein Reitsma, zelf maatschappelijk actief in onder meer atelier ’t Pakhuys, tegen Sjane, de vrouw die voor jongeren gaat koken en die zich ook inzet voor ‘moeders die hun huis vrijwel niet uitkomen’. “Jij doet zoveel voor anderen en je vraagt er nooit iets voor terug”, zegt Hein. “Dat mogen de mensen best weten.”