Still uit de film Trois couleurs: Rouge
Still uit de film Trois couleurs: Rouge

Kieslowski-maand in Luxor

ZUTPHEN - Februari is Kieslowski-maand in Luxor. Op de woensdagavonden worden van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski (1941-1996) achtereenvolgens het beroemde drieluik Trois couleurs: Bleu, Blanc en Rouge en La double vie de Véronique vertoond. Aanvang 20.00 uur.

Krzysztof Kieslowski wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke filmmakers uit de jaren 80 en 90, wiens veelzijdige oeuvre ook nu nog filmmakers weet te inspireren. Kieslowski vertelt steeds opnieuw het verhaal van een mens die niet weet wat goed of slecht is en wanhopig op zoek is naar een antwoord. In zijn succesfilms La double vie de Véronique en de Trois couleurs-trilogie, met Franse sterren als Irène Jacob, Juliette Binoche en Julie Delpy, spelen verwantschap, identiteit en toeval een grote rol.

Internationaal succes
Voor 1988 Kieslowski wilde ‘films maken over de meest innerlijke gedachten en emoties van mensen, over datgene wat ze niet aan anderen laten zien’. Afgestudeerd aan de filmschool in Lódz maakte Kieslowski in de jaren 70 voornamelijk documentaires, waarin hij het dagelijkse leven in een totalitaire staat vastlegde. Zijn internationale doorbraak werd ingeleid door de tiendelige filmserie Dekalog (1988), waarin hij de betekenis van de tien geboden voor de moderne mens onderzocht. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 stond niets meer in de weg van een internationale carrière: La double vie de Véronique (1991) en vooral het drieluik Trois couleurs: Bleu, Blanc en Rouge (1993-1994), waarin hij refereert naar de kleuren van de Franse vlag en de drie idealen van de Franse revolutionaire periode (vrijheid, gelijkheid en broederschap), vonden wereldwijd een publiek.

Programma
Woensdag 1 februari - La double vie de Véronique: Dubbelportret van Weronika in het Poolse Krakau en haar dubbelganger Véronique in Frankrijk. De beide meisjes worden op dezelfde dag geboren, lijden aan dezelfde hartkwaal, zijn beiden muzikaal. Hoofdrolspeelster Irène Jacob won in Cannes de prijs voor Beste actrice.

Woensdag 7 februari - Trois couleurs: Bleu: Het eerste deel van de trilogie waarin Kieslowski het thema vrijheid verbeeldt met een portret van een vrouw (Juliette Binoche) die haar man en dochter verliest bij een tragisch verkeersongeval. Gouden Leeuw voor beste film in Venetië. 

Woensdag 15 februari - Trois couleurs: Blanc: Het tweede deel van de trilogie handelt over de ongelijkheid tussen de Poolse immigrant Karol en zijn beeldschone Franse vrouw (Julie Delpy) die een scheiding heeft aangevraagd vanwege zijn impotentie. Zilveren Beer voor beste regie op het Filmfestival van Berlijn.

Woensdag 22 februari - Trois couleurs: Rouge: In het derde deel van de trilogie staat het thema broederschap centraal. Het leven van fotomodel loopt hierin parallel aan dat van een gepensioneerde rechter, een zonderling man die stiekem de mensen in zijn omgeving begluurt. Oscarnominaties voor Beste Regie, Scenario, Cinematografie.

Tickets via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.