Fadi El Tofeili. Foto: PR

Fadi El Tofeili. Foto: PR

Lezing schrijver Fadi El Tofeili bij Dat Bolwerck

ZUTPHEN -  In het kader van de tentoonstelling Van Zonsondergang tot Zonsondergang, waarin werk te zien is van beeldend kunstenaar Mounira Al Solh (Libanon, 1978), organiseert Dat Bolwerck op vrijdag 3 februari om 19.30 uur een lezing door de Libanese schrijver en journalist Fadi El Tofeili (Libanon, 1973).

Fadi El Tofeili zal die avond een stuk voorlezen uit zijn nog te verschijnen nieuwe boek over politieke moorden in Libanon, waar hij de Lokman Slim Award voor ontving. El Tofeili beschrijft hierin hoe, in de periode tussen 1949 en 1979, politieke aanvallen en moorden de levens van enkele individuen overhoop gooien. Het gaat hem er in zijn boek niet om het geweld te beschrijven. Hij interesseert zich daarentegen specifiek in de humanistische kant van de situatie. Hoe ziet het dagelijks leven van iemand eruit wiens huis om politieke redenen totaal verwoest is, of wiens familielid vermoord is? El Tofeili fictionaliseert in zijn boek enkele echte gebeurtenissen, die zowel in zijn familie als daarbuiten plaatsvonden en kan gezien worden als beschouwing op de mensen die deze gebeurtenissen meemaakten. Hij focust daarbij op de positieve, hoopvolle en humane aard van de mens. 

Een schilderij van Mounira Al Solh, getiteld Dedicated to freedom of speech, for Lokman Slim zal als decor dienen voor de lezing. In dit werk herdenkt zij de Libanese schrijver, uitgever en activist Lokman Slim die in de nacht van 3 februari 2022, precies een jaar geleden, in Zuid Libanon vermoord werd. Lokman Slim was ook van Fadi El Tofeili een goede vriend. De lezing is in het Engels en zal plaatsvinden in de kelder van Dat Bolwerck. Artistiek leider Marlise van der Jagt zal voor de lezing kort de historische context in Libanon tussen ’49 en ’80 schetsen. Het publiek wordt verzocht te denken aan warme kleding en eventueel een dekentje, in de kelder kan het fris zijn. 

‍Fadi El Tofeili is schrijver, dichter, redacteur en vertaler. Sinds 1995 werkt hij als journalist en publiceerde hij stukken in vele Libanese en Arabische kranten en publicaties. In 2012 was hij medeoprichter en hoofdredacteur van Portal 9, het eerste tweetalige (Arabisch en Engels) tijdschrift met verhalen en kritische teksten over urbanisme en de stad. El Tofeili heeft een roman en vier dichtbundels gepubliceerd en vele literaire, architectonische, mythologische en politieke werken vertaald. Zijn boek A Trace to Trail: Neighborhood Narratives of City and Place werd in 2014 uitgegeven. Sinds 2017 woont en schrijft El Tofeili in Zutphen en is hij lid van de stuurgroep van de organisatie Buddy to Buddy. 

De tentoonstelling Van Zonsondergang tot Zonsondergang is nog tot en met 19 februari iedere donderdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur gratis te bezoeken bij Dat Bolwerck. Tickets voor de lezing zijn online te verkrijgen via www.datbolwerck.nl.