Naomi Montroos draagt haar gedicht ‘Buurtkoelkast’ voor. Foto Sander Grootendorst

Naomi Montroos draagt haar gedicht ‘Buurtkoelkast’ voor. Foto Sander Grootendorst

Expositie Stadsgedichten 2022 maakt nieuwsgierig naar taal

ZUTPHEN - Vanaf 26 januari is in het gemeentehuis van Zutphen de expositie Stadsgedichten 2022 te zien. De expositie toont tien stadsgedichten die het afgelopen jaar door verschillende dichters zijn geschreven en geeft onderdak aan de verhalenmachine van Stichting Zutphen Literair.

Door Emy Vesseur

In de coronajaren 2021-2022 moest Zutphen het zonder officiële stadsdichter doen. Als alternatief vroeg Stichting Zutphen Literair twee jaar lang een andere dichter een gedicht te schrijven over een actueel thema, dat vervolgens in deze krant werd afgedrukt. De tien gedichten van 2021 zijn vorig jaar op groot formaat vormgegeven door illustrator Marc Weikamp en tentoongesteld in het gemeentehuis aan het ’s-Gravenhof. De komende weken staan de stadsgedichten van 2022 op dezelfde wijze in de spotlight.

Lezen stimuleren
De tien borden met stadsgedichten 2022 staan strategisch opgesteld op een rij schildersezels halverwege de hal: bij een bezoek aan het gemeentehuis loop je er automatisch langs. Elk gedicht is anders vormgegeven, maar wel in een gemeenschappelijk herkenbare stijl.

Ook de verhalenmachine van Stichting Zutphen Literair heeft een tijdelijke plek in de opstelling. Met een druk op de knop krijgt de bezoeker een soort kassabon met daarop een gedicht of kortverhaal. Wethouder Sjoerd Wannet die de expositie donderdag 26 januari opende, benadrukt het belang ervan. "Steeds minder mensen lezen. Daarnaast telt Zutphen een hoog percentage laaggeletterden. Dat is zorgwekkend", aldus Wannet. "De tentoongestelde gedichten en de verhalenmachine helpen om lezen te stimuleren en prikkelen de nieuwsgierigheid naar taal."

Ansichtkaarten
De opening werd bijgewoond door belangstellenden en een groot aantal van de dichters. "Heel anders dan in 2021", zegt Pieter Waalewijn van Stichting Zutphen Literair. "Toen zaten we midden in een lockdown en was het stadhuis alleen op afspraak open. Zowel de opening als de tentoonstelling vielen daardoor wat in het water." Wolfram Reisiger, de nieuwe staddichter voor 2023-2024, zong een lied over de vele bouwwerkzaamheden die in Zutphen tot een eind komen met als grappig refrein ‘Zutphen komt klaar’. En Sander Grootendorst en Pieter Bas Kempe durfden het aan hun tentoongestelde gedichten ‘Ruimtelijke ordening’ ‘en Socialistische kruising’ hardop ten gehore te brengen. Alle twintig stadsgedichten zijn ook als set ansichtkaarten op A5-formaat uitgebracht. De set voor 9,95 euro te koop bij de boekhandel en de VVV op de Houtmarkt.

De expositie Stadsgedichten 2022 is van maandag t/m vrijdag te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis Zutphen aan het ’s-Gravenhof.

Stadsdichter Wolfram Reisiger treedt op tijdens de opening. Foto: Leo van Eden
Wethouder Sjoerd Wannet trekt een tekst uit de verhalenmachine. Foto: Leo van Eden