Pianisten Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Emile Engel en Jacobus den Herder. Foto: Marc Leeflang

Pianisten Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Emile Engel en Jacobus den Herder. Foto: Marc Leeflang

Canto Ostinato brengt publiek en musici samen

ZUTPHEN - Op zaterdag 4 februari om 20.00 uur speelt het Simeonkwartet Canto Ostinato van Simeon ten Holt in de Buitensociëteit van de Hanzehof. Dit concert vindt plaats als herdenkingsconcert ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt op 24 januari j.l.

Canto wordt uitgevoerd op vier in een klaverblad opgestelde vleugels. Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Jacobus den Herder en Emile Engel nemen het publiek mee in een anderhalf uur durende beleving van het meesterwerk van Simeon ten Holt. Een beleving die meer weg heeft van een ritueel dan van een concert. De door Mark Hengeveld gemaakte visuele lichteffecten geven aan deze uitvoering een bijzondere dimensie.

Ten Holt schreef Canto Ostinato in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De naam geeft weer waar het om gaat: Canto verwijst naar een kort muzikaal motief en Ostinato verwijst naar herhaling. Ten Holt pleegde met dit werk een stijlbreuk als het gaat om de traditie van de muziek in de 20e eeuw. Met motieven van vijf noten die steeds worden herhaald krijgt Canto Ostinato een heel harmonisch karakter. De noten liggen hierbij vast, maar de uitvoerenden bepalen hoe die gespeeld worden: legato, staccato, piano, forte, crescendo of diminuendo bijvoorbeeld. Dat laatste betekent dat het werk nooit hetzelfde klinkt. Van de musici vraagt het dat ze elkaar goed aanvoelen, op elkaar te reageren en elkaar de ruimte geven bij het spelen.

De vier pianisten
In Canto Ostinato zijn alle pianopartijen met elkaar verweven. Piano 1,  Jacobus den Herder, speelt het hele stuk door de hoofdlijn in een melodisch motief van vijf noten. Piano 2, pianist Cathelijne Maat, speelt hetzelfde motief, maar in een andere volgorde waarbij de laatste noot uit het motief van piano twee de eerste noot is van het motief van piano één waardoor een hypnotiserend echo-effect ontstaat. De ritmische basis wordt gevormd door de pianisten Esther Scheerder en Emile Engel. Zij zijn als het ware de ritmesectie van het Simeonkwartet. Door heel intensief op elkaar af te stemmen maar toch de individuele vrijheid van spelen te bewaren blijft Canto Ostinato altijd ‘een werk in uitvoering’ en klinkt het iedere keer net iets anders.

Het publiek kan liggend op een zelf meegebracht matrasje of ligbed de hypnotiserende muziek en de meebewegende lichtshow van lichtspecialist Mark Hengeveld ervaren. Maar liggen hoeft zeker niet, er staan ook stoelen klaar, en zelfs lopen onder het concert mag om meegenomen te worden in de sfeer van Canto Ostinato.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de Hanzehof.


www.hanzehof.nl 

0575 - 512013