Sjoerds ontwerp dat als een zeefdruk op de kaarten is aangebracht

Sjoerds ontwerp dat als een zeefdruk op de kaarten is aangebracht

Van sinaasappelpulp naar Zutphense kaart

ZUTPHEN -  Van ogenschijnlijk afval, papier produceren. Dat kan bij De Middelste Molen in Loenen, één van de laatste papiermolens van Nederland. Sinaasappelpulp uit de supermarkt en katoenen lompen worden als afval beschouwd, maar je kunt van deze combinatie ook papier creëren. Grafisch ontwerper Sjoerd van Rooij uit Lichtenvoorde bedacht als deelnemer van de Social Art + Design wedstrijd van Kunst of Art een abstracte impressie van Zutphen als torenstad om op de kaarten te drukken.

Sjoerd is doof geboren en kan niet praten. Daarom heeft hij zijn eigen letteralfabet ontwikkeld waarmee hij communiceert. Deze taal gebruikt hij ook in zijn werk. Zo zie je de letter z van Zutphen op de kaart. Vervolgens heeft Sjoerd met een zwart verticaal lijnenspel zijn indruk van Zutphen als torenstad weergegeven. In kleur drukt hij uit hoe hij geluid ervaart; een zwaar geluid geeft hij weer in donkere kleuren en een zacht geluid krijgt lichte kleuren. Sjoerds ervaring van Zutphen is dat het een drukke stad is met veel geluiden. De toren heeft hij een felle kleur gegeven.

Samenwerking Atelier Warempel
Bij atelier Warempel van Zozijn in Zutphen is een maker aan de slag gegaan met Sjoerds ontwerp dat als een zeefdruk op de kaarten is aangebracht. Dat was voor de maker een geheel nieuwe techniek en dus een grote uitdaging. Sjoerd heeft de maker begeleid in het proces van zeefdrukken; iedere afdruk moet laagje voor laagje op de kaart worden gebracht. De kaarten zijn handmatig gezeefdrukt in een oplage van 50 stuks en zijn verkrijgbaar met envelop of ingelijst als kunstwerk. Zo krijgt afval een tweede leven.


kunstofart.nl