Voortgang bestemmingsplan Kattenhaven

Sinds 2018 zijn omwonenden bezig om gehoord te worden in plannen voor de bebouwing van het parkeerterrein aan de Kattenhavenstraat. Een van de aangevoerde bezwaren was en is dat het zicht vanaf de IJsselkade op de markante Walburgistoren vrijwel geheel verdwijnt. Een wettelijke eis van goede ruimtelijke ordening is, dat een dergelijk verlies van erfgoed zeer goed onderbouwd moet zijn en er een groot belang tegenover moet staan.

Bewijzen die de groep omwonenden aanvoerde voor het verdwijnen van het zicht/de zichtlijnen, werden genegeerd en ontkend. De gemeente verleende medewerking aan de plannen van projectontwikkelaar Trigonium om hier vijf hoge woningen te bouwen. Hiervoor was een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De omwonenden die zich verenigd hebben in het Kattenhaven Collectief hebben zich tegen deze wijziging verzet en de Raad van State oordeelde dat de gemeente op dit punt niets heeft onderbouwd.

De gemeente krijgt de kans om alsnog te motiveren waarom de bouwplannen zó belangrijk zijn, dat het zicht mag verdwijnen.

Over die motivering en plan buigt de gemeenteraad zich thans in twee Forumzittingen. Willem Wanrooij, woordvoerder van het Collectief heeft aangevoerd dat het belangrijkste nieuwe rapport van stedenbouwkundig buro SRO onjuist is, omdat o.a. de maatvoering niet juist is. Dat rapport gaat volledig over de zichtlijnen op torens in Zutphen. De inbreng van Wanrooij lijkt opnieuw genegeerd te worden. Als hij gelijk blijkt te hebben, staat de hele motivering naar de Raad van State weer op losse schroeven.

De tweede inspreker Just de Wijs zegt dat financiële argumenten het belangrijkst lijken te zijn in de informatie die het College aanbiedt. Niet het welzijn van burgers, niet het behoud van erfgoed zoals unieke, acht eeuwenoude zichtlijnen staan voorop, maar financiën zijn het voornaamste criterium.

Middels een aangenomen motie is het College opgedragen om een bouwvariant te ontwikkelen waarbij een aanzienlijk deel van de zichtlijnen bewaard blijft. Het Kattenhaven Collectief voert aan dat de enige variant die daaraan voldoet eén bouwlaag met kap is en stelt tevens, zoals gezegd, dat het rapport SRO een foutieve maatvoering hanteert.

Tien jaar geleden heeft de gemeenteraad de grond als bouwgrond bestempeld. Inmiddels is de klimaatverandering een feit en moeten we ons voorbereiden op langdurige perioden van hitte en droogte. De gemeenteraad kan hierom ook besluiten om het terrein te gebruiken voor verdere vergroening van de binnenstad. Aanpassen aan andere omstandigheden kan getuigen van moed en wijsheid.

Niemand is gebaat bij een nieuwe herhaling van zetten en een nog langer traject.


Willem Wanrooij, woordvoerder Kattenhaven Collectief