NalatenschapsMakelaar Laura van de Kam. Foto: Saskia Zeller

NalatenschapsMakelaar Laura van de Kam. Foto: Saskia Zeller

saskia zeller

Zutphense NalatenschapsMakelaar regelt alles op het gebied van testamenten en erfenissen

ZUTPHEN - Hulp nodig bij het opstellen van een (levens)testament, het invullen van een erfbelastingformulier, of het afwikkelen van een nalatenschap? Klop dan met een gerust hart aan bij NalatenschapsMakelaar Laura van de Kam uit Zutphen.

Door Rudi Hofman

Door tijdig alle belangrijke zaken rond een nalatenschap goed te regelen, voorkom je veel ellende. “In minstens een derde van de gevallen waarin dit niet is gebeurd, ontstaat er ruzie en gedoe over de erfenis”, zegt Laura van de Kam. Laura is een van de zes NalatenschapsMakelaars, die momenteel zijn aangesloten bij de gelijknamige landelijk opererende organisatie. “Voor Oost-Nederland hadden ze nog niemand. Sinds afgelopen zomer verzorg ik deze regio en daarnaast spring ik geregeld in voor collega’s in andere delen van het land”, legt de Zutphense uit. 

Paar gesprekken
Begin 2022 zei een kennis tegen Laura ‘bel mijn zus eens, die is NalatenSchapsmakelaar. Dat lijkt me echt iets voor jou’. Laura: “Ik heb haar gebeld en het was slechts een kwestie van een paar gesprekken, toen waren we eruit. Ik was op zoek naar een functie waar alles wat ik tot nu toe gedaan heb bij elkaar komt. In mijn rol van NalatenschapsMakelaar is dit het geval.”

Laura heeft als geestelijk verzorger (een functie die zij in deeltijd naast haar nieuwe baan bekleedt, red.) veel ervaring met de emotionele begeleiding van mensen. Daarnaast verzorgde zij ruim 20 jaar de administratie van diverse architectenbureaus in Deventer en Zutphen. 

NOVEX
“Mijn manco was het juridische gedeelte, daar heb ik toen een aantal cursussen voor gevolgd bij NOVEX, de Nederlandse Organisatie voor Executeurs, zodat ik daar als NalatenschapsMakelaar goed mee uit de voeten kan”, zegt Laura. Zij heeft regelmatig contact met haar collega’s, “we bellen elkaar voor overleg en maken gebruik van elkaars expertise."

Waarom zou iemand voor een (levens)testament niet rechtstreeks naar een notaris stappen?
Laura: “Als NalatenschapsMakelaars zijn wij in staat maatwerk te leveren, bij de notaris is de aanpak meer standaard. Wij kunnen mensen echt ontzorgen en een helpende hand bieden in moeilijke situaties. Voorbeelden hiervan zijn het regelen van de nalatenschap voor partners zonder kinderen, of het adviseren over de erfenis bij samengestelde gezinnen. Voor we met iemand aan het werk gaan, bieden we een gratis kennismakingsgesprek aan.”

Wilsverklaring
Het levenstestament is volgens Laura nog een ondergeschoven kindje, terwijl het veel rust en duidelijkheid kan geven als dit geregeld is. Het levenstestament is een wilsverklaring waarin iemand op papier zet wie er namens hem of haar de financiën mag regelen en wie er beslissingsbevoegdheid heeft in bepaalde medische situaties, als de persoon zelf wilsonsbekwaam wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een hersenbloeding of in het geval van dementie. Net als bij een testament moet het levenstestament door een notaris worden bekrachtigd.

Mediator
In haar eerste halfjaar als NalatenschapsMakelaar heeft de Zutphense met zowel eenvoudige als complexe zaken te maken gehad. Levenstestamenten schaart zij onder de eerste categorie. 

Laura: "Complex was bijvoorbeeld de zaak waarin een vrouw weigerde haar ouderlijke woning te verlaten na de dood van haar moeder voor wie zij lang als mantelzorger had opgetreden. Haar broer wilde haar uit het huis hebben, zodat dat verkocht kon worden. De twee stonden lijnrecht tegenover elkaar. Omdat ik zelf niet emotioneel betrokken ben, kon ik de rol van mediator spelen. Als de betrokkenen na afloop weer met elkaar door één deur kunnen, dan is dit heel mooi en dankbaar werk.”

Laura van de Kam heeft haar werkgebied in heel Oost-Nederland, maar ook mensen daar buiten mogen haar benaderen. Dit kan per mail via laura.vandekam@nalatenschapsmakelaar.nl of telefonisch via 06-39639364.

Kijk voor meer informatie op de website. 


nalatenschaps
makelaar.nl