Trio La Rosa. Foto: Artur Pfeifer

Trio La Rosa. Foto: Artur Pfeifer

Trio La Rosa brengt Sefardisch-joodse
muziek naar 't Nut

WARNSVELD - Het Wereldlokaal in Warnsveld brengt lokale muziek uit de hele wereld. Op zondag 5 februari maakt het Trio La Rosa een historische reis langs de Middellandse Zee en brengt Sefardisch-joodse muziek uit de Middeleeuwen. Het concert begint om 12.00 uur in ’t Nut, Breegraven 1 in Warnsveld. 

Trio La Rosa brengt Sefardische werken in een moderne uitvoering. De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten en zelfs delen van Noordwest-Europa. In de Sefardische muziek (met als voertaal het Ladino) is de invloed te horen van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied. Er worden in totaal twaalf traditionele Sefardische werken gespeeld, aangevuld met drie klassieke Arabische stukken.

De muzikanten
Trio La Rosa bestaat uit Anass Habib (zang), Göksel Yilmaz (zang, gitaar), Benoît Rey (accordeon).

Anass Habib is een internationaal bekende zanger van vroegchristelijke gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek. Hij heeft, ondanks zijn Marokkaanse roots, een sterke band met het oosten van het Middellandse zeegebied. Anass heeft gestudeerd aan conservatoria in Marokko, Syrië en Libanon en zingt liederen in het Ladino en in het Aramees.

Göksel Yilmaz is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland en Turkije, in nauwe verbinding met de Nederlandse, Turkse en Arabische taal, cultuur en muziek. Sinds 1997 specialiseerde hij zich in het klassieke gitaarspel aan het Conservatorium in Enschede.

Benoît Rey is accordeonist en gecertificeerd muziekdocent in Frankrijk en Zwitserland. Hij is afgestudeerd aan de conservatoria van Villeurbanne en Grenoble. Benoît staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, lyrische, zigeuner- en rockmuziek. 

Kaarten
Entree 15 euro (jongeren, studenten en leden Nolano 10 euro; kinderen, minima en asielzoekers 5 euro). Kaarten bestellen via info@wereldmuziek.nl en betalen via NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton. Men kan ook kaarten aan de zaal kopen. Meer info op www.wereldmuziek.nl.