Aldert Glas en Janet van Wegen. Eigen foto

Aldert Glas en Janet van Wegen. Eigen foto

Djembé-lessen en humanitaire hulp gaan hand in hand op Gambiareis van Zutphense drumschool

Djembé-lessen en humanitaire hulp gaan hand in hand op
Gambiareis van Zutphense drumschool

ZUTPHEN - In 2007 ging Aldert Glas in zijn eentje naar Gambia om de oorsprong van het djembé-spel te onderzoeken. De eigenaar van Drumschool Multipercussion in Zutphen kreeg na terugkeer van een leerling de vraag of hij een groepsreis naar Gambia wilde organiseren. Na jaren de boot te hebben afgehouden, reisden Aldert en zijn partner Janet van Wegen in 2011 met zeventien leerlingen af naar Gambia. Binnenkort volgt na twee jaar gedwongen coronapauze de elfde groepsreis.

Door Rudi Hofman

Naast het volgen van djembé-lessen van Gambiaanse instructeurs staat tijdens de drumschoolreis zoals altijd het ondersteunen van de lokale bevolking centraal. Dit laatste gebeurt op verschillende manieren, zo leggen Aldert en Janet in hun woning in Leesten uit. Tot voor kort stond de zolder van het stel nog vol met tientallen bananendozen. Daarin zaten onder meer schoolspullen, kleding, medicijnen en speelgoed. De dozen zijn inmiddels per containerschip naar Gambia vervoerd. Als de 29 leden tellende groep van Multipercussion daar medio februari arriveert, gaan zij deze spullen uitdelen. “Ons record in één jaar is meer dan 160 bananendozen”, zegt Janet.

Muskietennetten
“We bezorgen ook zakken met rijst van vijftig kilo bij de mensen en hebben bijvoorbeeld een keer 350 muskietennetten uitgedeeld”, vult Aldert zijn partner aan. Om ook grotere projecten mogelijk te kunnen maken, werkt de drumschool samen met de Zutphense HAND. Deze kringloopwinkel steekt de gehele verkoopopbrengst in projecten van goede doelen-organisaties. Multipercussion doet dit met geld dat wordt verdiend met djembé-optredens en de verkoop van in Gambia gekochte spullen. Daarnaast komt de opbrengst van Alderts in 20212 verschenen boek ‘Wie was mijn moeder?’ deels ten goede aan projecten in Gambia.

Schooldaken
De HAND en de Zutphense drumschool hebben de afgelopen jaren samen al mooie resultaten weten boeken, zoals de realisatie van schooldaken en de bouw van een huisje voor een grote familie, die voorheen slechts één kamer tot haar beschikking had. Dit jaar is het doel een zomerschool van een adequaat dak te voorzien. Van het reisgezelschap dat over een paar weken in Zutphen in een touringcar stapt om zich daarmee naar Schiphol te laten vervoeren, is de jongste leerling vijftien en de oudste 69 jaar. Er zitten deelnemers bij die alle voorgaande tien Gambiareizen hebben meegemaakt.

Beveiligde lodge
Aldert vindt het mooi dat dat veel jongeren die bij hem drum- en/of percussielessen volgen speciaal een bijbaan nemen om mee te kunnen met de groepsreis. Plaats van bestemming is The Gunjur Project Lodge. Deze afgeschermde en beveiligde accommodatie wordt inclusief restaurant en zwembad in zijn geheel door Aldert en Janet afgehuurd. In de lodge, op slechts een paar honderd meter van de Atlantische Oceaan, krijgen de leerlingen dagelijks een paar uur djembé-les. Vrijwel elke avond komt er een djembé-groep optreden. Er is ook volop ruimte voor ontspanning. Aldert volgt alle lessen op de voet en vertaalt de verschillende ritmes in notenschrift. Van elke reis maakt hij een uitvoerige reportage. Het resultaat vertoont hij later tijdens de reünie en iedereen krijgt na afloop de film mee. “Janet is verantwoordelijk voor de foto’s.”

Slangen en krokodillen
Bijzondere activiteiten die ditmaal op het programma staan, zijn bijvoorbeeld het bezoeken van My Farm Gambia (een educatief centrum voor kinderen, jongeren en boeren), een batikfabriek en een slangenboerderij. Janet: “Gambianen zijn ontzettend band voor slangen en als ze er eentje zien, maken ze hem het liefste meteen dood. Met zijn educatieproject wil de Franse eigenaar van de snakefarm bezoekers laten zien dat die angst vaak ongegrond is. Je kunt hier met een slang om je nek rondlopen.” Bij een heilige krokodillenpoel elders in de regio is het zelfs mogelijk om krokodillen te aaien.

Iets waar de Multipercussion-leerlingen zich ook op verheugen, zijn twee djembé-optredens die zij zelf mogen verzorgen. De eerste keer bestaat hun gehoor uit patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Tanka Tanka en de tweede keer uit bezoekers van een lokale bar. De elfde Gambiareis vanuit de Zutphense drumschool duurt in totaal zestien dagen.

Een djembé-les in de openlucht van Gambia. Foto: Janet van Wegen
Djembé-optreden van een groepje leden van Drumschool Multpercussion in Gambia. Foto: Janet van Wegen
Djembé-optreden van een groepje leden van Drumschool Multpercussion in Gambia. Foto: Janet van Wegen