Rode Hoed brengt muziektheater ‘Vrij’

Cultuur Zutphen

ZUTPHEN - Theaterwerkplaats de Rode Hoed in Zutphen verzorgt op zaterdag 18 februari en zondag 19 februari de voorstelling ‘Vrij’, een muziektheaterproductie die is ontstaan vanuit een zelfgeschreven lied. Bij de Rode Hoed worden theatervoorstellingen en kunstprojecten gemaakt door mensen met een zorg- en hulpvraag. Het creatieve proces draagt bij  aan de persoonlijke ontwikkeling en groei van de deelnemers, met name op het terrein van sociaal-emotionele ontwikkeling en groepsdynamiek.

De theatervoorstellingen worden gemaakt vanuit de deelnemers, wat zij inbrengen en waar hun talenten liggen. Zo wordt de voorstelling van het begin af aan opgebouwd. Er wordt aandacht besteed alle aspecten die horen bij een voorstelling: personage, kostuums, decor en attributen. De kunstprojecten komen tot stand in de groep Vleugels. Dit is een creatieve werkplaats voor mensen met autisme. Er worden diverse materialen en technieken aangeboden. De deelnemers kunnen zelf kiezen wat bij hen past en maken daarmee vrij werk. Hun creativiteit in hun eigen creatie. In beide groepen zijn overigens nog plekken vrij. Wie eens komt kijken tijdens een werkdag ziet wellicht of dit dé werkplek of dagbesteding voor hem of haar is.

Vrij
De voorstelling Vrij kwam tot stand vanuit een lied waarin wordt gezongen: “Dan voel ik me vrij. Zo vrij als een vogel in de lucht.” Het gaat over opgesloten zitten, letterlijk of binnen kaders. Het gaat over de kwaliteiten van iedereen, stralen en je eigen podium pakken. Met de acteurs en muzikanten van de woensdaggroep is de Rode Hoed vanuit dit lied gaan improviseren en brainstormen. Zo ontstond langzaam maar zeker de voorstelling. ‘Vrij’ is heel beeldend. De basis bestaat uit beelden en plaatjes in ons hoofd, waar later op sommige plekken tekst of liedjes zijn bijgekomen.
Opmerkelijk is verder dat de voorstelling ook word getolkt door een tolk NGT (Nederlandse Gebarentaal). Zeker voor theaterwerkplaats de Rode Hoed iets nieuws, maar een mooie toevoeging die een voorstelling veel inclusiever maakt. Mede als gevolg daarvan wordt nu bij de Rode Hoed nagedacht over het opzetten van een groep voor doven en slechthorende mensen. Er is al contact met een tolk NGT om te kijken hoe deze groep kan worden gerealiseerd.

Effect
Het positieve effect was al meteen merkbaar toen tolk Deborah Crawfurd voor het eerst bij de groep kwam kijken. Iedereen ging zijn verhalen en ervaringen delen met gebarentaal. Veel van de spelers hebben ondersteunende gebaren geleerd op school. Ook zijn er twee spelers die nauwelijks spreken en deze ondersteunende gebaren gebruiken in het dagelijks leven. Na de komst van Deborah ging een van de spelers de gebaren ook gebruiken tijdens het lied wat alle medewerkers samen zingen, het lied waaruit de voorstelling is ontstaan. Het was overduidelijk dat hij nog meer ging stralen, het leek alsof hij zich meer gehoord voelde. Het toevoegen van gebarebntaal heeft dus al voor de voorstellingen voor mooie momenten gezorgd.
Tickets voor de voorstelling Vrij kosten 10 euro (inclusief drankje na afloop) en zijn te reserveren via e-mail: reserveren@theaterwerkplaatsderodehoed.nl.