De Overtuin. Foto: PR
De Overtuin. Foto: PR

Overtuinseizoen gaat binnenkort weer van start

WARNSVELD - Op 12 februari gaat het nieuwe Overtuin seizoen van start en is het weer genieten van de duizenden stinzenplanten. Voor wie nog niet bekend is met de Overtuin; deze is in 1832 aangelegd als parktuin in landschapsstijl bij huize Welgelegen. De tuin is inmiddels tot volle wasdom gekomen en heeft na ruim 190 jaren haar oorspronkelijke sfeer en opzet goed behouden. Zo zijn er nog verschillende bomen die dateren van de tuinaanleg. Het is bijzonder dat deze parktuin zo goed bewaard is gebleven en ook nog eens in een uitmuntende staat van onderhoud verkeert.

De Overtuin wordt in stand gehouden met veel gevoel voor de historische waarden. De vele vrijwilligers, bij gelegenheid ondersteund door erfgoedprofessionals, leveren daar de grootste bijdrage aan. De tuinvrijwilligers vormen een hechte groep van mannen en vrouwen die om de week op de zaterdagmorgen in de tuin werken. Er is altijd voor iedereen iets te doen. Snoeien, onkruid verwijderen, bemesten, de composthoop, de takkenwal, de vijver onderhouden; alles gebeurt in een goede sfeer. Op de jaarlijkse 17 Opentuindagen, is er een andere groep vrijwilligers die de koffie, thee en taart serveren, bij de ontvangst staan en de galerie met de exposities verzorgen. Regelmatig wordt er door hen voor bezoekers of tuingroepen een rondleiding door de tuin gegeven. Het is dankzij alle vrijwilligers dat de Overtuin er zo goed uit ziet en zo'n fijne plek is om te vertoeven.

Eigenaar van de Overtuin is de Stichting Warnsveldse Monumenten. In 1986 opgericht om dit monumentale erfgoed in stand te houden. En dat doet zij met verve. De afgelopen jaren heeft zij van alles gerealiseerd. Naast het onderhoud van de tuin, kwam er een fraai hekwerk aan de Bonendaalzijde, een vernieuwd terras en werden zichtlijnen hersteld. En vorig jaar werd er een nieuwe bijenstal gerealiseerd. Een kleine greep uit alle initiatieven.

Mede dankzij de jaarlijkse bijdrage van de ruim 175 ‘Vrienden van de Overtuin’ konden deze projecten verwezenlijkt worden. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens kijken op een van de Opentuindagen. Het terras en de galerie zijn altijd vrij te bezoeken, voor de tuin wordt 3,50 euro entree gevraagd. Vrijwilliger in de Overtuin worden? Stuur een berichtje naar warnsveld@deovertuin.nl. Ook wanneer je ‘Vriend van de Overtuin’ wilt worden. Met een jaarlijkse bijdrage van minimaal 20 euro zijn alle Opentuindagen vrij te bezoeken en steun je een stukje historisch Warnsveld.

Opening van het tuinjaar en de expositie ‘A Face of Wonder’ van Edith Meijering op zaterdag 11 februari om 15.00 uur. De eerste Opentuindag op zondag 12 februari van 12.00 tot 17.00 uur.