Ongenoegen

Met stijgend ongenoegen las ik de column van Paul Bombeld in Contact van 18 januari 2023.

Maar ik struikelde met name over de laatste alinea waarin Bombeld de kwestie van de boze boer op het Kerkpad nog eens aanhaalt. Hij beschrijft dat hij toentertijd meerdere columns aan het onderwerp had besteed omdat ‘een boer die agressief passanten bedreigt absoluut niet kan’.

Bombeld beschrijft dat hij daarna diverse mails ontving van mensen die begrip vroegen voor het boerenstandpunt. En door toedoen van die mailtjes publiceerde Bombeld een column waarbij hij de positie van de boer trachtte in te nemen.

En daar kwam Meijboom op zijn pad. Meijboom -zo stelt Bombeld- zou vooral boos zijn geweest omdat het begrip opbrengen voor het standpunt van de boer ‘not done’ zou zijn. Meijboom verweet Bombeld zomaar binnen een week van zienswijze te veranderen. 

En het is deze passage van de column die mij zo in het verkeerde keelgat schiet.

Het Kerkpad was een openbaar pad dat over het erf liep van de boer. De boer kwam er in 2016 wonen en dat verkeer op zijn erf zinde hem niet. Hij schreeuwde en bedreigde de wandelaars en fietsers die er te goeder trouw liepen en van niks wisten. Uiteindelijk dwong hij daar een nieuw aangelegd wandelpad mee af dat we als gemeenschap voor hem hebben moeten betalen.

Het is niet zo heel ingewikkeld om het standpunt van de boer in te nemen. We kunnen allemaal wel begrijpen dat hij liever zag dat het erf voor hem alleen zou zijn. Waar het steeds om is gegaan is om het gedrag van de boer. Er is niets, er is geen enkel argument of perspectief dat zijn gedrag mag vergoelijken. (Dit is ook nog eens dik onderstreept door de rechter die de boer meerdere keren veroordeelde tot een fikse straf.)

En daar gaat de heer Bombeld in de fout. In zijn laatste alinea stelt hij dat goede tegenargumenten een eerder ingenomen standpunt kunnen herzien. Meer informatie over de achterliggende situatie van het kerkpad of de zienswijze van de boer staan los van zijn gedrag en de wijze waarop hij zijn gelijk heeft proberen af te dwingen. Het is dit waar de heer Meijboom zich destijds, terecht, druk om maakte. En niet alleen voor zichzelf maar voor alle mensen die op dit pad door de boer zijn belaagd en waar sommigen nog steeds last van hebben!


Annette van der Burgh