Afbeelding

Afscheid

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd van komen was begin 2013, toen deze pagina werd geboren. We noemden haar Vrouw&. De & is ergens onderweg verdwenen. Contact Warnsveld/Leesten bestond al lange tijd en werd door velen, vooral ouderen, gespeld. Maar de rest van Zutphen ontving deze krant niet en dat wilde uitgever Weevers veranderen. Er werden vier correspondenten voor aangetrokken, onder wie ik. Ik herinner me nog goed de vergaderingen waarin we brainstormden over hoe we de krant gingen vormgeven. Af en toe moest ik mezelf knijpen, want hoe vaak krijg je de kans om mee te besluiten over hoe een krant eruit komt te zien? 

Op 25 april zag de nieuwe krant het levenslicht. Met daarin o.a. een kinderrubriek, de rubriek Spraakmakers, een ondernemerspagina, een kunst en cultuurpagina en een pagina voor Warnsveld. En Vrouw&. Het bracht me op interessante plekken en bij vele boeiende vrouwen. De Oekraïense Baboesjca van in de negentig, Dini die op haar 89e deelnam aan de Vrije Slag Zutphen, de Stadsboerinnen. De jonge talentvolle houtkunstenaar Merle, Nurya die vluchtte uit Afghanistan en nu een kapsalon in Zutphen heeft, de prijswinnende filmmaakster Ena uit Bosnië die als kind in Warnsveld neerstreek van waaruit ze Nederland leerde kennen. Voetbalvrouwen uit Eefde, bomenbeschermsters uit Zutphen, vrouwen die mooi werk deden en doen in Afrika, China en Zuid-Amerika. De vrouwen naar wie Leestense straten zijn vernoemd over wie ik een serie schreef. Schrijfsters, kunstenaars, (ver)zorgers, politica’s, coaches, docenten, etc. Vrouwen met allerhande beroepen en interesses. Van piepjong tot stokoud. Met elk een bijzonder verhaal. Opbouwers, doorzetters, mooimakers, voorvechters, vredesstichters, goeddoeners, powervrouwen, dierenliefhebbers. Sommigen leven niet meer, anderen zijn pas net in de bloei van hun leven. Met enorm veel plezier heb ik jullie opgezocht, thuis of via zoom en jullie verhalen aangehoord en hier weer doorgegeven. 

Het avontuur begon samen met Dini en Jantien. Ook Meike, Jantien, Mirjam, Jolien, Marita, Merel en Alice maakten hier deel van uit, in de vorm van artikelen of columns. Soms was er een gastcolumniste. Vrouw, de tijd van gaan is nu gekomen. Het is tijd om afscheid te nemen. We gaan je 10-jarig jubileum niet halen. Wat was het mooi om jou te maken. Je hebt een speciaal plekje in mijn hart. We zullen je missen.

Anouk Plantinga