Still uit de film De acht bergen

Still uit de film De acht bergen

Meeslepende boekverfilming De acht bergen in Luxor Zutphen

Cultuur Zutphen

ZUTPHEN - Luxor vertoont de laatste week van het jaar tot en met 17 januari De acht bergen, de meeslepende verfilming van de bestseller Le otto montagne van Paolo Cognetti. De film vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno, een jongen uit de bergen. Ondanks hun totaal verschillende levens, blijft de vriendschap uit hun kinderjaren ogenschijnlijk onverwoestbaar.

Het is een vanzelfsprekende vakantievriendschap. Bruno woont in een bergdorp bij zijn oom en tante, Pietro is een stadskind. In de zomer, wanneer Pietro’s ouders een huisje huren in de bergen, trekken de jongens wekenlang samen op. Daarna vertrekt Pietro weer naar Turijn en blijft Bruno achter in de schaars bevolkte Aostavallei, in het noorden van Italië. 

Landschappen
Hoe zo’n vriendschap met pieken en dalen kan uitgroeien tot een levenslange band, daarover ging Paolo Cognetti’s roman De acht bergen, die in 2017 de Premio Strega won en uitgroeide tot een internationale bestseller. Het is een boek dat erom schreeuwde verfilmd te worden, alleen al vanwege de schilderachtige landschappen die Cognetti beschrijft. Het Vlaamse regisseursechtpaar Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ging de uitdaging aan.

Extra dimensie
Ze trokken met hun zoontje in een camper naar de Italiaanse Alpen, om er op meer dan 4.000 meter hoogte het verhaal te filmen op de plek waar Cognetti de inspiratie had gevonden. Het resultaat is een duizelingwekkend mooie film. Het bijna vierkante beeldformaat dat je dwingt nog beter te kijken, de vintage kleuren en de melancholische muziek van de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren zetten het Italiaanse verhaal van Cognetti extra kracht bij en voegen een magistrale emotionele en visuele dimensie toe.

Romantiek en realiteit
Voor Pietro zijn de bergen escapisme uit het dagelijkse leven, terwijl de bergwanden voor Bruno een gevangenis vormen, een leven van hard werken zonder toekomst. Die tegenstelling tussen romantiek en realiteit is de scherpe vondst waarmee Cognetti en ook de filmmakers zich onderscheiden. De acht bergen weet je te ontroeren, stemt je tot nadenken en neemt je zo’n 147 minuten mee naar de ruwe, ongerepte natuur van de Italiaanse Alpen. De ideale film om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen.

Tickets via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa.