Wim Claessens. Foto: Paul Bombeld
Wim Claessens. Foto: Paul Bombeld

Tekstschrijver Wim Claessens kijkt terug op een bijzonder 2022

Algemeen

ZUTPHEN - 2022 was voor Wim Claessens uit Zutphen een bijzonder jaar. Wim is de bedenker en schrijver van het toneelstuk ‘Zutphen 1572, Ramp en Veerkracht’ dat dit najaar acht keer werd uitgevoerd in de Walburgiskerk en acht keer volledig was uitverkocht. “Dat het zo’n succes zou worden had ik nooit gedacht.”

Het is al meer dan vier jaar geleden dat Wim bij de plaatselijke Lionsclub een oproep hoorde om iets creatiefs en leerzaams te verzinnen voor de bewoners van Zutphen. Dat zette hem in zijn woning aan de Tichelkuilen aan het denken. “Het zou geweldig zijn als we het succes van de Middeleeuwse Spelen, een groot spektakel dat onze Lionsclub enkele decennia geleden organiseerde rond de Walburgiskerk, zouden kunnen overtreffen”, laat hij het Contact weten. “Maar de tijden zijn veranderd. Het wilde eerst niet lukken, maar na een oproep in dit weekblad meldde zich toch een professional die het toneelstuk in een gewijzigde vorm op het podium heeft gebracht.”

Wim verbaast zich over de samenwerkingsverbanden die zijn ontstaan. “In de normale dagelijkse samenleving komen toneelspelers, muzikanten, asielzoekers en vele anderen elkaar niet tegen. In Zutphen was dat in de repeteer- en opvoerperiode totaal anders. Dat was boeiend om te zien. Een tweede opvallende constatering is dat er tegenwoordig veel vrouwelijke toneelspelers zijn, terwijl in 1572 de meeste belangrijke taken werden vervuld door mannen. Ook dat moesten we op creatieve wijze oplossen, want een vrouw in mannenkleren steken werkt niet echt.”

Uit de acht uitverkochte voorstellingen concludeert de tekstschrijver dat er steeds meer cultuurliefhebbers in Zutphen wonen of naar Zutphen komen. Hij vindt dit een interessante doelgroep waarvan de stad beter moet gaan profiteren. 

Dat kan door meerdaagse evenementen te organiseren waardoor bezoekers in plaatselijke hotels overnachten en gebruik maken van de horeca. “Ik ben nu op leeftijd, maar als ik jonger was zou ik daar mijn energie wel in willen steken.”

De opvoering van ‘Zutphen 1572 Ramp en Veerkracht’ was voor Wim het absolute hoogtepunt van het jaar 2022. Inmiddels heeft hij afscheid genomen van de Lionsclub Zutphen. “Ik was het langste lid en inmiddels het oudste lid. Nu is het tijd voor een nieuwe generatie.” Inmiddels is zijn woning aan de Tichelkuilen ook te groot. Op de tafel ligt een brochure van de IJsselflat.