Straatcoaches Joshua Palm, Steven van den Broek en Nur Ali Foinsiyo. Steven en Ali hebben persoonlijk contact gehad met burgemeester Annemieke Vermeulen en zij zijn zeer over haar te spreken. Foto: Kansrijk Jongerenwerk

Straatcoaches Joshua Palm, Steven van den Broek en Nur Ali Foinsiyo. Steven en Ali hebben persoonlijk contact gehad met burgemeester Annemieke Vermeulen en zij zijn zeer over haar te spreken. Foto: Kansrijk Jongerenwerk

‘Burgemeester wat fijn dat u er was’

ZUTPHEN - Nur Ali Foinsiyo (roepnaam Ali) en Steven van den Broek vormen samen met Joshua Palm het straatcoachteam van Kansrijk Jongerenwerk in Zutphen. Steven en Ali hebben in hun werk persoonlijk contact gehad met burgemeester Annemieke Vermeulen en betreuren haar aanstaande vertrek: “Zij had interesse in wat wij met de jongeren deden en dacht ook met ons mee.”

Door Rudi Hofman

De eerste keer dat Ali met Annemieke Vermeulen te maken kreeg, was vlak voor de coronacrisis toen hij nog als vrijwilliger werkte in wijkcentrum Waterkracht in het Waterkwartier. “De burgemeester kwam hier om met de jongeren in gesprek te gaan, met ze te gamen en te tafeltennissen. Ik vond haar meteen een aardige vrouw, omdat ze op deze manier contact legde met jongeren uit de wijk”, zegt Ali. 

Het is volgens Ali ook deels aan de burgemeester te danken dat hij straatcoach is geworden. Waar eerst het hebben van een diploma heel belangrijk was, gaat het er nu vooral om hoeveel ervaring je hebt in de omgang met jongeren. “Het diploma heb ik uiteindelijk wel gehaald hoor”, zegt Ali lachend.

Taal van de jongeren
Koen Scharrenberg, casemanager bij Interimbureau Koopman waaronder Kansrijk Jongerenwerk valt, stelt dat Annemieke Vermeulen en toenmalig wethouder Annelies de Jonge veel voor het jongerenwerk in de gemeente hebben betekend. “Zij hebben de organisatie omgegooid waardoor jongerenwerkers populair gezegd veel meer met de voeten in het bluswater zijn komen te staan in plaats vanuit een stoel hun werk te doen. Annemieke en Annelies zagen in dat je mensen moet hebben die de taal van de jongeren spreken”, zegt Scharrenberg.

Een dag die Ali en Steven niet snel zullen vergeten, is 3 augustus 2021. De burgemeester had hun uitgenodigd (Joshua was toen nog geen straatcoach bij Kansrijk en ontbrak ook bij dit interview, red.). Op het balkon van de burgemeester in het Stadhuis dronken de twee straatcoaches gezellig een bak koffie met Annemieke Vermeulen.

Buurthuis
"Ze had interesse in wat wij met de jongeren deden en dacht ook met ons mee”, zegt Steven. "Je voelde je ook gelijk aan haar en serieus genomen”, vult Ali aan. De burgemeester zei dat als de straatcoaches in Zutphen een geschikte plek voor een nieuw buurthuis hadden gevonden - hun grote wens - zij dat haar moesten laten weten.

Ali en Steven kregen ook haar mobiele nummer. “Zij is dus echt benaderbaar. Er was totaal geen afstand”, blikken ze samen terug. Van de straatcoaches had de huidige burgemeester zeker nog zes jaar mogen aanblijven. Zij hopen op dezelfde wijze met de nieuwe burgemeester contact te kunnen hebben en ook dat die op dezelfde manier met hen omgaat als Annemieke Vermeulen.

De afscheidsreceptie van burgemeester Annemieke Vermeulen voor inwoners van de gemeente Zutphen is op dinsdag 13 december in het Oude Stadhuis aan het ’s-Gravenhof 1 en begint om 16.30 uur.