Cor Brandsma: 'Edith was een erg fijn mens'

Cor Brandsma: 'Edith was een erg fijn mens'

ZUTPHEN - De Zutphense ondernemer Cor Brandsma raakte bevriend met Edith Meijering, nog los van haar kunst. “Die kwam er later bij.” Meijerings schilderwerk greep hem aan. “Ik ben geen kunstkenner, wel een liefhebber. Ik zag dat Edith heel goed in staat was om emoties vast te leggen. De emotie spat van de schilderijen af. Van de gezichten die ze schilderde, kun je de mens aflezen die erachter zit. Ik heb een prachtig mooi werk van haar, een vrouwenkop, er spreekt zó veel uit die ogen…” Brandsma houdt van kleurrijke kunst, en daarvan heeft Meijering ons rijkelijk voorzien. “Ze kon bijzonder mooi met kleuren overweg.”

Praten in de verleden tijd over Edith Meijering doet nog altijd vreemd aan. “Ja, het is triest”, zegt Brandsma. “Edith was gewoon een erg fijn mens. Zeer empathisch. Ben blij dat ze een vriendin van me is geweest.”
Brandsma maakte de kunstenares van dichtbij mee en merkte hoezeer ze “haar gemoedstoestanden meenam in haar werk”. “Je kon zien in welke stemming, in welke fase ze verkeerde. En ook waar ze mee zat, waar ze mee worstelde”. Het lot van veel goede kunstenaars: de meningen en gevoelens over haar werk zijn nogal verdeeld. ‘Het is confronterend’, wordt wel gezegd. Brandsma: “Ja, dat is het soms wel. Er was ook een periode dat het werk heel extreem werd. Soms zit het ’m in de titel. Dan ben je onder de indruk van een bepaald schilderij, dat vervolgens een titel meekrijgt die je bijna schokkend kunt noemen. Of ze dat altijd zelf in de gaten had weet ik niet.”

Het hoort allemaal bij de kunstenaar die Edith Meijering was en haar intense manier van leven. Met nooit verslappende aandacht. “Haar werk is altijd prikkelend”, zegt Brandsma. “Enerzijds figuratief, anderzijds sterk tot de verbeelding sprekend. Het stelt je als kijker voor de vraag: wat voel je, wat wekt dit schilderij bij je op?”