De neven Meindert Hagenbeek en Jan Bennink zijn positief over vertrekkend burgemeester Annemieke Vermeulen. Foto: Rudi Hofman

De neven Meindert Hagenbeek en Jan Bennink zijn positief over vertrekkend burgemeester Annemieke Vermeulen. Foto: Rudi Hofman

‘Burgemeester wat fijn dat u er was’

Eind september kwam het nieuws dat burgemeester Annemieke Vermeulen afziet van een tweede termijn voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Vermeulen voldoet, zo luidde de officiële verklaring, volgens de gemeenteraad niet meer aan de gewenste profielschets. Harm Wesselink (coach) en Yolanda Lodewijks (ondernemer) vinden dat de burgemeester waardering verdient voor wat zij heeft gedaan. Op hun initiatief vertellen de komende weken verschillende personen die met Vermeulen te maken hebben gehad in Contact over hun positieve ervaringen.

ZUTPHEN/WARNSVELD - Meindert Hagenbeek en Jan Bennink zijn beiden 75 jaar en volle neven van elkaar. Meindert woont in Warnsveld en Jan in Zutphen. Op de vraag naar wat hun beeld is van de vertrekkende burgemeester komen de twee met totaal verschillende verhalen.

We treffen elkaar op verzoek van Meindert in ’t Warnshuus. Dat is niet toevallig, want deze accommodatie is volgens hem het hart van het door hem zo gekoesterde Warnsveld. “Annemieke Vermeulen heeft altijd de verbinding met Warnsveld gezocht en ik heb haar tijdens onze ontmoetingen als amicaal en sociaal ervaren. Voor alles wat zij voor Warnsveld heeft gedaan en betekend, krijgt zij van mij een 8 als rapportcijfer”, zegt Meindert.

Als voorbeelden van de betrokkenheid van de burgemeester bij zijn woonplaats noemt Meindert onder meer dat zij ooit meeliep tijdens een avondwandeling in het kader van buurtpreventie en ook haar ‘spontane en enthousiaste aanwezigheid op sportcomplex Braamveld’. “Na mijn oproep via de sociale media volgde zij met haar zoon de kampioenswedstrijd van het eerste elftal van Warnsveldse Boys.” 

Daarnaast sloeg Vermeulen volgens Meindert twee opeenvolgende Gondelvaartfestijnen ‘met heel veel interesse gade’ en bezocht zij in Warnsveld altijd trouw diverse herdenkingsplechtigheden in het kader van de Tweede Wereldoorlog.

Iets wat op de Warnsvelder ook veel indruk heeft gemaakt, was de reactie van de burgemeester toen tijdens een nieuwjaarsreceptie de van The Voice of Holland bekende Ziggy Krassenberg optrad. “Ziggy was haar idool en hij zong ondanks zijn keelontsteking met ontroering en veel gevoel een lied voor haar. Dat liet Annemieke zichtbaar niet onberoerd.”
Neef Jan Bennink had in eerste instantie helemaal geen positieve indruk van Annemieke Vermeulen, maar hij moest dit beeld na een persoonlijke ontmoeting met de burgemeester bij hem thuis bijstellen.

Een kleine zes jaar geleden zag Jan ’s nachts bij terugkeer van een vakbondsbijeenkomst tot zijn verbijstering dat het in een plantsoen op de Stokebrand - waar hij al ruim veertig jaar woont - wemelde van de ratten. De volgende ochtend heeft hij alle beplanting eruit getrokken. Samen met enkele buurtbewoners besloot hij er een bloeiende buurttuin van te maken. De gemeente gaf geen gehoor aan zijn verzoek om een bijdrage te doen voor onder meer een bankje en tegels voor een pad zodat ook invalide mensen van de buurttuin zouden kunnen genieten. "Ik heb de burgemeester destijds keihard aangepakt, omdat zij niets van zich liet horen, maar anderhalf jaar geleden kwam zij in juni in haar eentje bij mij thuis. Ze is gaan zitten en keek rond en zag toen dat bij een foto een kaarsje brandde. Dit was een foto van mijn overleden dochter. Toen ze dit hoorde, schrok zij echt. Ze leefde met mij mee en toonde zich zeer betrokken. Ook wilde zij weten wat er mis was gegaan met de buurttuin”, zegt Jan.

Met de burgemeester is Jan vervolgens naar de buurttuin gelopen. Op haar vraag wat hij miste, antwoordde Jan dat hij graag om de zoveel weken over een bosmaaier zou kunnen beschikken. Bij de gemeente had hij jarenlang als werkleider in de groenvoorziening geopereerd; werken met een bosmaaier was hem dus niet vreemd.

Voor zijn 75ste verjaardag afgelopen juni kreeg Jan Bennink namens het gemeentebestuur een mooie bos rozen en een door Annemieke Vermeulen geschreven kaart waarop zij aangaf heel erg blij te zijn met Jans openheid en eerlijkheid. 

De grootste verrassing volgde eind augustus. Wethouder Eva Boswinkel en de secretaresse van de burgemeester kwamen hem thuis een mooie bosmaaier bezorgen als dank voor zijn werk en inzet voor de buurttuin. “In de laatste anderhalf jaar heb ik heel veel waardering voor Annemieke Vermeulen gekregen. Belangrijk vind ik hoe een burgemeester met mensen omgaat en deze burgemeester staat echt tussen de mensen. Ik heb me dus in haar vergist, want zij is heel sociaal en betrokken. Van mij krijgt ze een zeven als rapportcijfer.”

De afscheidsreceptie van burgemeester Annemieke Vermeulen voor inwoners van de gemeente Zutphen is op dinsdag 13 december in het Oude Stadhuis aan het 's-Gravenhof en begint om 16.30 uur.

Deze foto maakte de burgemeester tijdens haar bezoek aan Jan Bennink. Foto: Annemieke Vermeulen
De neven Meindert Hagenbeek en Jan Bennink zijn positief over vertrekkend burgemeester Annemieke Vermeulen. Foto: Rudi Hofman