Afbeelding

Succes?

Als je het nieuws moet geloven, dan zou je denken dat er vrijwel alleen vreselijke dingen in de wereld gebeuren. Al die rampscenario’s kunnen je leven bijna vergallen. Maar als je er even bij stilstaat, besef je dat dat er veel vaker mooie, goede, bijzondere dingen gebeuren. We staan er alleen bijna nooit bij stil. Als je dit leest, dan klopt je hart en haal je adem. Is dat een succes of niet? Ik zou denken van wel. 

Misschien heb je ooit iets meegemaakt waardoor je hart stilstond of je ademhaling stopte, dan heb je dat dus overleefd. Gefeliciteerd! Je bent in staat om deze krant te lezen. Dat op zich is al een prestatie. Nee, maak dit nou eens niet klein en onbetekenend. Je ogen werken (al dan niet met een hulpmiddel). Je hebt de krant van de mat of uit je brievenbus gehaald. Je bent in leven. Vanmorgen ben je wakker geworden, heb je je aangekleed en nu zit je hier te lezen. Nietig? Het eeuwig negatieve ego zou zeggen van wel, vindt het allemaal maar weinig voorstellen. Maar schakel eens een ander stukje van jezelf in en kijk dan naar de weg die je hebt afgelegd, te beginnen bij de conceptie. Is dat geen wonder? Al die celletjes die precies deden wat ze moesten doen en uitgroeiden tot de mens die je nu bent. Is dat eigenlijk niet de grootste prestatie ooit? Ja ja, ik weet het, je hebt er ‘niets’ voor hoeven doen en daarom stelt het niks voor. We denken vaak dat we iets groots moeten doen (of überhaupt iets moeten doen) om iets voor te stellen, van betekenis te zijn. Maar wat nou als je al van betekenis bent? Gewoon omdat je leeft en de dingen doet die je doet. 

Kijk naar buiten. De natuur doet ‘gewoon’ wat ze te doen heeft en heeft het opnieuw geflikt om over te gaan naar een nieuw seizoen. Die vurige bladeren, de paddenstoelenweelde, de rijp in de ochtend, we zijn ervan onder de indruk. Maar van onszelf? Hmm… Het ogenschijnlijk kleine, gewone dat voortdurend ondergesneeuwd wordt door grootse dingen, heftige gebeurtenissen, het kan een grote, positieve impact hebben op de kwaliteit van ons leven. Simpelweg door je erover te verwonderen en het een beetje meer te waarderen. Gewoon, omdat het kan. Succes!

Anouk Plantinga