Jan Decleir als pastoor Daens in de film Daens. Foto: PR
Jan Decleir als pastoor Daens in de film Daens. Foto: PR

Speelfilm Daens in socialistisch herdenkingsjaar

ZUTPHEN - Woensdag 30 november vertoont Luxor de film Daens van regisseur Stijn Coninx. De verfilming van Louis Paul Boons roman Pieter Daens over de sociale en politieke strijd van de arbeiders van Aalst in de negentiende eeuw viert haar dertigste verjaardag. Tegelijk is het 150 jaar geleden dat de Eerste Internationale in Den Haag plaatsvond.

Filmproducenten Dave Schram en Maria Peters zullen bij de speciale Luxor-vertoning aanwezig zijn; ook verzorgt oud-SP-wethouder Mathijs ten Broeke een inleiding. Wegens de lengte van de film begint de voorstelling om 19.30 uur.

Vrijheidsstrijd
De film uit 1992 vertelt het verhaal van de historische figuur van pastoor Daens die in opstand komt tegen de uitbuiting en de erbarmelijke werkomstandigheden van de arbeiders in de textielfabrikanten van Aalst. Hij kiest de kant van de armen, komt in conflict met de rijke fabrieksdirecteuren en de Katholieke Kerk, en wordt het symbool in de vrijheidsstrijd van de arbeiders. De film werd genomineerd voor een Oscar voor de beste buitenlandse film en was met 850.000 bezoekers een van de succesvolste Belgische films aller tijden. In België werd de film onderscheiden met prijzen voor beste film, beste regie, beste acteur (Jan Decleir) en beste actrice (Antje De Boeck).

Karl Marx
Met de vertoning van Daens wil het Luxor Theater ook stilstaan bij een historische mijlpaal in de geschiedenis van het socialisme. Het is namelijk honderdvijftig jaar geleden dat onder aanvoering van Karl Marx en Friedrich Engels in Den Haag het Congres van de Eerste Internationale plaatsvond. Dit congres, met afgevaardigden uit Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten, Hongarije, Bohemen, Denemarken, Engeland, Ierland en Australië, markeerde een breuk tussen marxisten en anarchisten en bepaalde daarmee voor lange tijd het lot van de arbeidersbeweging.

Kaartjes verkrijgbaar via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa.