Veel belangstelling voor muziekconcours MBGF

ZUTPHEN - Maar liefst 15 muziekverenigingen nemen met in totaal 800 muzikanten deel aan de concertconcoursen die op 19 en 26 november a.s. worden georganiseerd door de Muziekbond Gelderland-Flevoland. Daarvan zijn er 9 aangesloten bij de MBGF. De andere harmonie- en fanfareorkesten komen vanuit het hele land naar Zutphen, om in de Hanzehof muziek te maken. Elk orkest geeft een concert, dat wordt beoordeeld door een deskundige jury. Hoewel er meerdere redenen zijn waarom een muziekvereniging aan een concours deelneemt, is die beoordeling belangrijk voor dirigent en orkestleden.

De concoursen die de MBGF organiseert zijn populair. Voor het voorjaarsconcours op 11 maart 2023 hebben zich alweer 10 orkesten ingeschreven en daarmee zit ook deze dag vol. Zelfs de concoursen van 18 en 25 november 2023 zitten al vol met voorinschrijvigen. De Hanzehof is een prachtige locatie om te spelen, dat verklaart een deel van het succes. Elk orkest krijgt een eigen gastvrouw, die de leden de weg wijst. Op beide dagen zullen leden van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo (Gld) de orkesten begeleiden. 

De jury bestaat uit Durk Lautenbach, Maurice Hamer, Anno Appelo en Martien Maas. Zij hebben allen als dirigent hun sporen in de muziekwereld verdiend. Elk orkest wordt beoordeeld op items als intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest. Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een 1e, 2e, of 3e prijs te behalen. De punten zijn belangrijk, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen. 

Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen, die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde. De muzikanten hebben een tijd lang zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waarbij de puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben de orkestleden deelgenomen aan groepsrepetities, studieweekenden en/of try-outconcerten.

Meer informatie over de concertconcoursen is te vinden op de website mbgf.nl of op de Facebookpagina MBGF - Muziekbond Gelderland-Flevoland.