De uitreiking van het taalcertificaat aan taalvrijwilligers. Foto: Graafschap Bibliotheek
De uitreiking van het taalcertificaat aan taalvrijwilligers. Foto: Graafschap Bibliotheek

Vrijwilligers blij met
taalcertificaat bij de Bibliotheek

ZUTPHEN - Taal heb je nodig om goed te kunnen communiceren. Dit geldt voor zowel gesproken als geschreven taal. Mensen die goed kunt lezen en schrijven, begrijpen de wereld om zich heen veel beter. De Bibliotheek is een vraagbaak op het gebied van taal en taalvragen. Wist je dat er bijvoorbeeld taalspreekuren zijn waarbij inwoners van de gemeente Lochem en Zutphen op weg worden geholpen om de Nederlandse taal beter te begrijpen? 

Dit kan in een groepje zijn, maar ook in een één-op-één situatie. Dit is afhankelijk van de wens van de taalvrager. Uiteraard wordt alle taalhulp toegankelijk en laagdrempelig aangeboden. Taalvrijwilligers zijn daarbij van groot belang. Zij volgen zelfs een cursus zodat zij de taalvragers professioneel op weg kunnen helpen. Op donderdag 22 september behaalde een enthousiaste groep een mooi taalcertificaat. Allemaal zijn zij gemotiveerd om aan de slag te gaan om andere mensen te helpen waarbij de Nederlandse taal in het dagelijks leven een struikelblok is. Niet iedereen kon aanwezig zijn tijdens de uitreiking van het certificaat.
Zo'n vier weken lang kwam een groep taalvrijwilligers iedere donderdagmiddag bij elkaar om de basistraining Taal van Stichting Lezen en Schrijven te volgen. Tijdens deze training leren de vrijwilligers hoe zij mensen met taalvragen goed kunnen begeleiden, uitleg kunnen geven en uiteindelijk zelf aan de slag te laten gaan met taal. Hierbij maakt de Bibliotheek gebruik van een ruimte bij FC Zutphen.
Regelmatig wordt een cursus voor taalvrijwilligers georganiseerd. De volgende training voor vrijwilligers is in november. Loop gerust binnen bij een van onze vestigingen voor meer informatie of om je aan te melden. Via een e-mail naar info@taalhuislochemzutphen.nl kan dit ook.