Saskia Benders (r) adviseerde Els Dijkman vorig jaar over haar tuin. De stenensjouwers deden het zware werk. Els is nu dolgelukkig in haar groeiende, bloeiende tuin. Foto: Meike Wesselink
Saskia Benders (r) adviseerde Els Dijkman vorig jaar over haar tuin. De stenensjouwers deden het zware werk. Els is nu dolgelukkig in haar groeiende, bloeiende tuin. Foto: Meike Wesselink

Gratis advies en aanleg van klimaattuinen op Stokebrand

ZUTPHEN - Bewoners van Stokebrand krijgen dit najaar de kans om hun tuin klimaatbestendig te maken. Samen met vrijwillige stenensjouwers, tuincoach Saskia Benders en een regenwatercoach van Zutphen Energie/De Werkmakers kunnen tuinen op Stokebrand al in een paar uurtjes een metamorfose ondergaan. Zelf steken de wijkbewoners waar mogelijk de handen uit de mouwen, verdere kosten zijn er voor hen niet.

Door Meike Wesselink

Een groene tuin zorgt voor schaduw en luwte in de zomer, een versteende tuin houdt de verzengende warmte juist vast. Dat een goed ingerichte tuin met bodembedekkers, vaste planten, heesters en boompjes weinig onderhoud behoeft, kan tuincoach Saskia goed uitleggen. Saskia weet precies welke planten het op verschillende plekken in de tuin goed doen. Ook kent ze alle trucs om zelfs van de kleinste tuin een groene oase te maken, met gevelbeplanting of groenblijvende klimplanten. “Vorig jaar zijn we in De Hoven gestart met ons gezamenlijke project De Klimaattuin. Van Waterschap Rijn en IJssel en van Gemeente Zutphen ontvingen we subsidie om dit najaar de tuinen op Stokebrand klimaatneutraal te maken. De focus ligt dit najaar dan ook op water. Samen bekijken we of het mogelijk is om het water uit de regenpijp op te vangen in de tuin. Dit kan relatief gemakkelijk met een regenton maar door simpelweg een lager stukje tuin uit te graven en het regenwater daar naartoe te leiden, krijgt je tuin een extra dimensie. Het is dus heel gemakkelijker om water in de tuin te behouden als perioden van extreem veel regenval zich afwisselen met droge periodes. Het komt niet alleen de vochtbalans van de tuin ten goede, ook bijen en vlinders blijven langer in een tuin als er drinkwater voorhanden is.”

Grondwaterpeil
De Nederlandse seizoenen kenmerken zich meer en meer door twee periodes: een lange, droge periode en een lange, natte periode. In een versteende stad is het voor extreme hoeveelheden regen onmogelijk om door te dringen tot het grondwater. Het water glijdt langs de bestrating zo het riool in en het grondwaterpeil komt niet meer op hoogte. Bomen, heesters en vaste planten die extra vocht nodig hebben of die op hoger gelegen gronden staan, bezwijken steeds vaker. Ook in Zutphen is dat zichtbaar. Door simpelweg te ontstenen, krijgt regenwater een kans om neer te dalen tot grondwaterniveau. Saskia: “Het is heel gemakkelijk om een paar stenen uit de tuin te lichten. We hebben een hele brigade aan vrijwillige stenensjouwers die in een handomdraai een rij stenen langs de gevel weghaalt. Zelfs op zo een klein stukje kan het regenwater al gemakkelijker zijn weg vinden. Een paar mooie bloemen of kruiden erin en ook de bijen en andere bestuivers zijn blij. Iedereen wordt toch blij van groen.”

Samenhang in de wijk
Op de Mulderskamp in De Hoven is dat bewijs onlangs nog geleverd. Bewoners van het appartementencomplex richtten daar samen een kleine klimaattuin in langs de gevel van het complex. De samenhang onder de bewoners die een tijdje weg leek, kreeg door de actie van Klimaattuin weer een positieve impuls. Na het plaatsen van een picknicktafel op het gemeenschappelijke plein en het initiatief van de bewoners zelf om de overwoekerde jeu de boules baan op te knappen, werd pakweg een maand geleden mede op initiatief van het wijkteam van Perspectief een openingsfeestje gehouden. Het stemt huismeester Jeroen Jacobs van Ieder1 positief. “We zijn heel blij met het initiatief Klimaattuin en een plek als deze leent zich er goed voor. Natuurlijk moeten we als woonbedrijf praktische overwegingen maken en ons afvragen wie er zorg draagt voor zo’n tuin. Niet alle plekken zijn even geschikt voor een metamorfose, dat is iets wat afstemming vraagt. Ieder1 investeert al langere tijd in leefbaarheid en verduurzaming en ook mede daarom staan we positief tegenover het initiatief.”

Het betaalbare, eenvoudige en sympathieke project Klimaattuin lijkt een sneeuwbaleffect te veroorzaken. Steeds meer organisaties en betrokken particulieren sluiten zich aan. Omdat in korte tijd zichtbaar veel gerealiseerd wordt, raken bewoners geïnspireerd. Ook dat heeft de ervaring vorig jaar in De Hoven geleerd. Saskia: "We hebben inmiddels een mooi bestand aan vrijwilligers maar we kunnen nog heel wat handjes gebruiken om Klimaattuin Stokebrand verder te dragen.”

Op 20 oktober om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst over Klimaattuin in de Uitwijk en wordt stap voor stap uitgelegd hoe Klimaattuin Stokebrand wordt uitgerold. Ook is er ruimte om specifieke vragen te stellen. Vragen kunnen ook per mail of telefoon worden gesteld via onderstaande gegevens.


klimaattuin@zutphenenergie.nl
0575 - 712072