PvdA-raadslid Marjolijn Moester:
'Armoede bestrijden we samen'

ZUTPHEN - “Nee, je hoeft niet bang te zijn dat je de energietoeslag van de gemeente later weer terug moet betalen. De voorwaarden zijn niet ingewikkeld. En de inkomensgrenzen liggen op netto 1419 euro voor alleenstaanden, 1576 euro voor AOW’ers en 2027 euro voor stellen (2125 euro voor AOW’ers). Maar je moet het formulier wel invullen! Bij de formulierenbrigades in verschillende wijkcentra kunnen ze je daarmee helpen. Het inloopspreekuur op Waterkracht bijvoorbeeld is maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur. De 1300 euro die je kunt krijgen is een hoop geld. Laat dat niet liggen.”

Energiearmoede
Aan het woord is PvdA-raadslid Marjolijn Moester. Afgelopen zaterdag stond ze met een paar partijgenoten in het waterkwartier. Landelijk was de dreigende energiearmoede afgelopen week veel in het nieuws. Ook in Zutphen maken veel mensen zich zorgen. De PvdA realiseert zich dat mensen die net boven de inkomensgrenzen van de energietoeslag zitten evengoed in de problemen kunnen komen. En waarom krijgen bijvoorbeeld studenten niets? Daarom pleit de PvdA landelijk, samen met GroenLinks, voor een maximumprijs voor gas en elektriciteit. Dat helpt iedereen. Die komt er nu gelukkig deels.

Kijk om je heen
Ook is de PvdA voor een minimumloon van bruto 14 euro per uur. Dat trekt ook alle uitkeringen, loonschalen net boven het minimumloon en de tarieven voor ZZP’ers mee omhoog. En daarmee help je mensen pas echt uit de armoede. Maar het kabinet gaat daar nog niet in mee. “En tot die tijd moeten we in Zutphen meer aan de bak. Veel te veel mensen, die daar wel voor in aanmerking komen, laten gemeentelijke toeslagen liggen. Niet alleen de energietoeslag, ook het Kindpakket (tot 500 euro per kind) en de Meedoenregeling (200 euro) worden te weinig gebruikt. Wij roepen de gemeente op om de rechthebbenden beter te bereiken. Maar we vragen burgers ook om zich heen te kijken. Denk aan je buurvrouw, je neef, je collega of je zus. Wijs ze op de regeling en help ze de formulieren invullen. Je vindt ze op de website van de gemeente", aldus het PvdA-raadslid.
Vragen of opmerkingen? Mail naar m.moester@raad.zutphen.nl