Brisk. Foto: Foppe Schut
Brisk. Foto: Foppe Schut

Kapel op ’t Rijsselt: een nieuw seizoen met verrassing en variatie

EEFDE - Op 25 september start de Kapel op ’t Rijsselt samen met de collega’s van theater Hanzehof en het Operaplatform Gelderland-Overijssel het nieuwe concertseizoen met de operette Un Mari à la Porte. In deze sprankelende muzikale klucht zijn de hoofdrollen weggelegd voor een ontrouwe echtgenoot, een pasgetrouwd stelletje en een deurwaarder. De voorstelling wordt verzorgd door de Dutch National Opera Acadmy en vindt plaats in de mooie Buitensociëteit van theater Hanzehof.

Maar er is meer. Zoals van de Kapel mag worden verwacht is er weer een grote variatie aan concerten met een veelheid aan muziekstijlen. 

Zo viert in oktober blokfluitensemble Brisk zijn 35-jarige jubileum met een feestelijk concert samen met organist Laurens de Man en wordt het concert Alhambra revisited met o.a. zangeres Rolinha Kross na meerdere corona-annuleringen opnieuw aangeboden. Dit muzikale verhaal over conflicten en wederzijdse culturele uitwisseling in het middeleeuwse Spanje is al bijna uitverkocht.

Het kerstconcert wordt verzorgd door het Olga Vocaal Ensemble. De mannen brengen muziek uit o.a. Duitsland en het Hoge Noorden. Duidelijk wordt dat de lange winters daar ook veel vrolijkheid brengen.
Tijdens het nieuwjaarsconcert is er de gebruikelijke ontmoeting tussen muziekstijlen die op het eerste gezicht ver van elkaar af staan. Bariton Raoul Steffani zingt liederen van Schubert en ensemble Flor d’Amor brengt Caribische swing. Natuurlijk spelen de musici ook samen.

De in België momenteel furore makende pianist Matthieu Idmtal komt in februari met de jonge talentvolle Amerikaanse violiste Marley Erickson naar Eefde, en de meiden van The Hague String Trio laten in maart horen dat veel klassieke muziek is gebaseerd op de pittige ritmes van de Oost Europese volksmuziek.

Verder in het programma twee prachtige zangeressen met een eigen begeleidingsensemble. Sopraan Wendy Roobol brengt onder de titel Mozarts mooie meiden aria’s die de componist schreef voor zijn vriendinnen. Mozart had niet alleen oog voor vrouwelijk schoon, hij wist dit ook te vertalen naar aanstekelijke melodieën. Een concert waarbij ook de kleding uit die tijd bijdraagt aan een onvergetelijke belevenis. De Portugese zangeres Magda Mendes bezingt haar vaderland, van de Algarve in het zuiden tot de bergen in het noorden van het land.
Tot slot laat ensemble Resonans horen dat een bijna vergeten instrument als de nyckelharpa (met toetsen èn snaren) nog steeds een magistrale klank heeft.

De Kapel op ’t Rijsselt is een zelfstandig en ongesubsidieerd muziekpodium, de organisatie is in handen van vrijwilligers. De concerten in de eigen serie van de Kapel zijn steeds op de zondagochtend en beginnen om 11.30 uur. De entree bedraagt 22 euro en t/m 18 jaar is de entree gratis (o.b.v. beschikbaarheid). Daarnaast is het Gastvrije Podium van de Kapel beschikbaar voor derden om een concert te geven of een culturele activiteit te organiseren.
De Kapel kan worden gebruikt dankzij de welwillende medewerking van jeugdzorgorganisatie Pluryn.

Het sfeervolle landgoed ’t Rijsselt, aan de IJssel tussen Zutphen en Deventer, wordt al genoemd in een document uit 1105 als een van de eerste kapittelgoederen van de Zutphense Walbugiskerk.


www.kapeloptrijsselt.nl

0575 – 570 521

Olga Vocaal Ensemble. Foto: Felipe Pipi