Uitgebreid najaarsprogramma Historische Vereniging Zutphen

ZUTPHEN - De werkgroep excursies en lezingen Historische Vereniging Zutphen organiseert dit najaar een verscheidenheid aan activiteiten voor leden HVZ en overige belangstellenden. 

Excursies
Vrijdagmiddag 23 september is er een excursie-wandeling door de historische landschapstuin de Overtuin in Warnsveld met zeer bijzondere elementen, zoals zeldzame bomen en bijzondere beelden.

Vrijdagmiddag 30 september is er een excursiewandeling onder leiding van Henk Mulder over het terrein van GGNet, in Warnsveld, met aandacht voor diverse episodes in de geschiedenis van het Groot Graffel, inclusief de moeilijke tijd vlak voor de bevrijding in april 1945. 

Lezingen
Dinsdagavond 15 november verzorgt de heer Ruurd van Donkelaar van bureau Groenadvies en betrokken bij De Overtuin in Warnsveld en bij landgoed De Reuversweerd in Brummen in gebouw het Nut te Warnsveld een lezing over 'bloemen in historisch groen', over tuinkunst en beplanting door de eeuwen heen, en over zijn werk bij genoemde buitenplaatsen.

Vrijdagmiddag 30 november verzorgt mevrouw Marlieke Damstra Adviseur Erfgoed bij Gelders Genootschap een lezing ter plekke over interieur en wandschildering van de Pauwenzaal, ‘s Gravenhof met haar inrichting en bijzondere wandschildering van een landschap met pauwen. 

Verder dit najaar een drietal lezingen omtrent het themajaar 1572: 

Op woensdagavond 5 oktober verzorgt de heer Theo Salemink in kapel St. Elisabeth een lezing over hoe de bevolking leed onder de strijd die in Zutphen en de Achterhoek werd geleverd in 1572 o.a. door de opmars en belegeringen van graaf Willem van den Bergh. Theo Salemink ploos diens opmars in Achterhoek en Liemers uit en vertelt erover, met nadruk op het leed van het gewone volk. 

Op donderdagavond 13 oktober verzorgt de heer René van Stripriaan in Bibliotheek Zutphen een lezing over zijn boek 'De Zwijger, het leven van Willem van Oranje'. Van Stipriaan is literair-historicus, met ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Hij is deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name de Nederlandse Gouden Eeuw. Van Stripriaan is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2022. Deze lezing wordt verzorgd in samenwerking met Graafschapbibliotheken Zutphen/Warnsveld. 

Op dinsdagavond 25 oktober verzorgt historicus en medewerker RAZ in Bibliotheek Warnsveld een lezing over de inname van Zutphen door Don Fadrique in 1572. Fadriques troepen schuwden bij de inname geen enkele vorm van geweld. Maar wie was de leidinggevende man achter deze gewelddadigheden nu zélf? Hoe de Spaanse machtsverhoudingen, familiecultuur en religie van invloed waren op de gebeurtenissen in Zutphen. Deze lezing wordt verzorgd in samenwerking met Graafschap Bibliotheken Zutphen/Warnsveld.

Voor alle lezingen en excursies is opgave vooraf vereist via de website Historische Vereniging Zutphen. www.historiezutphen.nl. Leden HVZ gratis, niet-leden 7,50 euro of gratis indien men lid van de vereniging wordt.