Lezingen over bijen en sterren in Geweldig!

ZUTPHEN - Komende maand worden er twee interessante lezingen georganiseerd in wijkrestaurant Geweldig! Op dinsdagavond 27 september komt Ben Hilderink van de Bijenvereniging Zutphen alles vertellen over de wondere wereld van een bijenvolk. Op woensdagavond 19 oktober neemt Alex Scholten, verbonden aan de Volkssterrenwacht Bussloo, het publiek mee in een 'reis naar de sterren'. Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Graafschap Bibliotheken.

Het houden van bijenvolken spreekt nog steeds tot de verbeelding. Naast enige verbazing is er vaak ook sprake van verwondering en bewondering. Enkele begrippen zijn wel bekend: Koningin en werksters, darren, zwermen, steken, honing en overwinteren. Ben Hilderink: “In deze lezing probeer ik een jaar de revue te laten passeren waarin in een volk van alles gebeurt. Ook het verschil met de wespen en hommels komt aan bod. Verder vertel ik over het succes van bijenvolken in de stad. Een groot verschil met 50 jaar geleden toen bijenvolken vooral op het platteland te vinden waren.” In de pauze kan er geproefd worden van de bijenhoning, die voor de liefhebber ook te koop is.

Ook sterren en het heelal wekken verwondering en bewondering. Wie ’s avonds buiten is bij een heldere donkere nacht is vaak verrast door wat er aan de sterrenhemel te zien is. Hoe zit het heelal in elkaar? Wat weten we van de maan, planeten en sterren? Zijn wij alleen in het heelal? Is het heelal oneindig? Vragen waar sterrenkundigen dankzij modern onderzoek stap voor stap antwoorden op proberen te krijgen. En hoe meer we weten, hoe groter de verwondering. Alex Scholten: “In een multimediapresentatie voor jong en oud maken we op deze avond een reis door de ruimte van ons zonnestelsel. Via de sterren van onze Melkweg tot aan de grenzen van het heelal.” In zijn verhaal wordt ook aandacht geschonken aan de sterrenbeelden van de dierenriem.

Op beide avonden is iedereen met interesse vanaf 19.15 uur van harte welkom in wijkrestaurant Geweldig!. De lezingen beginnen om 19.30 uur, hebben halverwege een pauze en duren tot ongeveer 21.30 uur. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is fijn.

Geweldig! is gevestigd in wooncomplex St. Elisabeth, Geweldigershoek 39 in Zutphen. Voor meer informatie en contact post@geweldigzutphen.nl.