Start bomenactie ‘meer dan je ziet’

ZUTPHEN - Met de hashtag #meerdanjeziet is deze week de open actie gestart waarmee inwoners van Zutphen elkaar kunnen laten zien hoe belangrijk de bomen in hun wijk zijn. Dit weekend zijn de eerste ‘treetags’ (duurzaam geproduceerde miniposters met informatie) verschenen op drie bijzondere bomen in de binnenstad: bij de Drogenapstoren, op de bult van Ketjen en bij de fontein op de Zaadmarkt. De actie - een initiatief van GroenLinks Zutphen - is bedoeld als steun in de rug van de gemeente, die de komende jaren (tot aan 2050) 19.000 extra bomen gaat planten.

Iedereen heeft wel een mooie of bijzondere boom in de buurt. Maar wat voor boom is dat eigenlijk? En wat doet die boom bij jou in de straat nog meer, behalve schaduw geven - en binnenkort z'n blad verliezen? Hoeveel CO2 vangt ‘ie op? Hoeveel water houdt ‘ie vast? Wat levert ‘ie aan zuurstof? Als je de afmetingen van de boom weet, kun je dat allemaal berekenen - en laten zien.
Evert Wolters (campagneleider): "GroenLinks start de actie, maar andere partijen en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om mee te doen! Iedereen kan op een eigen manier bijdragen aan de actie: door geld te doneren om treetags te maken, door een boom in de buurt te kiezen en in te meten, door mee te helpen een treetag op te hangen, door ‘getagde' bomen te controleren en te zorgen dat de miniposters goed blijven hangen. En uiteindelijk ook met het weer netjes weghalen van de treetags als de actie voorbij is."

De komende weken verschijnen er zeker nog 14 treetags in andere delen van de gemeente, waaronder Zuidwijken, Warnsveld en De Hoven. En wie weet volgen er meer! Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen en zich aanmelden via de social media van GroenLinks Zutphen (Facebook, Instagram, Twitter) onder de hashtag #meerdanjeziet.