Politiek vraagt om versnelling maatregelen tegen hittestress en droogte

ZUTPHEN - Snelle maatregelen zijn nodig om ons in de komende zomers te beschermen tegen de gevolgen van extreme hitte en droogte. De Zutphense fracties van GroenLinks, PvdA, D66 en Stadspartij vragen het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken of bepaalde onderdelen van het beleid rond klimaatadaptatie kunnen worden versneld.

“De zomer van 2022 was bijzonder heet en droog. Dat is niet voor het eerst. Van de afgelopen vijf jaar waren er vier extreem warm en droog”, aldus initiatiefnemer Dolf Logemann (raadslid GroenLinks). “De voorspelling van klimaatdeskundigen is dat door de klimaatverandering dergelijke zomers zich binnenkort gemiddeld elke twee jaar zullen voordoen. Ook kunnen we nóg hogere temperaturen verwachten. Op andere momenten is juist in de zomer extreme neerslag niet ongebruikelijk. Veel mensen ervaren deze hitte en droogte als bijzonder onprettig. Maar er is zeker ook sprake van gezondheidsschade en vermindering van de leefbaarheid voor mens en dier. Ook de natuur lijdt onder (vooral) de droogte. Daarom is het noodzakelijk nu al een aantal voorgenomen maatregelen naar voren te schuiven”.

De partijen noemen als voorbeeld het Bomenbeleidsplan. Zutphen gaat tot 2050 negentienduizend extra bomen planten. Door nu met vergroening te beginnen op zeer hete plekken waar veel mensen samenkomen snijdt het mes aan twee kanten: verkoeling en vergroening van de stad op de korte termijn en CO2-vastlegging en een bijdrage aan de biodiversiteit op de iets langere termijn. Winkelcentra zoals het MIRO-terrein, in het Waterkwartier of de Dreiumme in Warnsveld lenen zich daar goed voor. Uiteraard in goed overleg met de ondernemers en omwonenden. Andere voorbeelden zijn het vergroenen van straten en pleinen, het plaatsen van watertappunten en het legionella-bestendig maken van de fonteinen en waterspeelplaatsen. Die laatsten worden om redenen van gezondheid juist uitgeschakeld als het te heet wordt.

De vier partijen vragen de gemeente om hierbij samen te werken met omwonenden en met aanliggende bedrijven. En om bewonersinitiatieven te steunen die hun buurt willen vergroenen. Dergelijke maatregelen moeten binnen een of twee jaar gerealiseerd kunnen zijn. De vier samenwerkende partijen vragen het college om voor de verkoeling en vergroening een helder beleid te formuleren en aan te geven wat er voor de versnelling nodig is, ook financieel.