De chauffeurs en bestuursleden van Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond. Foto: Paul Harmelink

De chauffeurs en bestuursleden van Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond. Foto: Paul Harmelink

Buurtbus van levensbelang voor leefbaarheid kleine kernen

Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond viert veertig jarig bestaan

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/WICHMOND - Gestaag druppelden ze in hun blauwe poloshirts de zaal van Grand Café Bij Ludger binnen: de vrijwilligers van de Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond. Chauffeurs en bestuursleden vierden met hun partners op donderdag 8 september het 40-jarig bestaan van de vereniging.

Bijna alle meer dan dertig chauffeurs werden door het bestuur onder voorzitterschap van Theo Hamer persoonlijk welkom geheten en getrakteerd op een glas champagne en een petitfour met daarop het getal 40. Hamer kon tijdens zijn welkomstwoord trots melden dat de buurtbus, die een uurregeling onderhoudt tussen het treinstation in Zutphen en de Vordense buurtschap Medler, vorig jaar maar liefst 23.000 passagiers had vervoerd. "Daarmee zijn we binnen het werkgebied van vervoersmaatschappij Arriva in de Achterhoek en Rivierengebied de buurtbusvereniging met het grootste aantal passagiers. Mede door jullie inbreng en daar mogen we trots op zijn .”
Voordat er van een heerlijk (hapjes) buffet Bij Ludger kon worden genoten werden de chauffeurs en bestuursleden voor een van de twee buurtbussen op de foto gezet. In de loop van de avond verzorgde het duo Een en Ander (Erik Knoef en Anita Oldenhave uit Zelhem) een geanimeerd optreden bestaande uit conferences, sketches, gedichtjes, verhalen en liedjes waarin ook enkele anekdotes van chauffeurs waren verwerkt. En dat leverde de nodige hilariteit op.

Bezuiniging
Tot 1975 reed er tussen Hengelo en Zutphen via Wichmond en Vierakker een normale ‘grote’ bus van de toenmalige Gelderse Tram Wegen (GTW). Vanwege bezuinigingen werden Vierakker en Wichmond uit de route geschrapt. Gedurende zes jaar reed er geen bus door Vierakker en Wichmond. Om die reden werd in 1981 Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond opgericht. Het was toenmalig gemeentesecretaris Wiersema van de voormalige gemeente Warnsveld die zich nadrukkelijk inzette voor een buurtbus die vanaf 1981 in eerste instantie alleen zijn ‘rondjes’ reed tussen Vierakker/Wichmond en Zutphen.
De buurtbus is inmiddels niet meer weg te denken en voorziet in een grote behoefte. Theo Hamer: “Het heeft de bereikbaarheid en leefbaarheid in de kleine kernen als Vierakker. Wichmond en sinds drie jaar Kranenburg en sinds vorig jaar de buurtschap Medler vergroot. De verbinding en ontsluiting is er voor deze kernen door verbeterd. We staan dichtbij onze reizigers. En daar is men dankbaar voor hoewel we door de corona in de afgelopen periode enige tijd niet hebben gereden. Inmiddels zijn de bussen die aan acht reizigers plaats bieden coronaproof gemaakt met kuchschermen want zonder dat was passagiers vervoeren in een kleine bus te risicovol."

Aansluiting
De twee busjes rijden dagelijks met een uurregeling van zeven uur ‘s morgens tot zeven uur ‘s avonds vanuit Kranenburg en Vierakker/Wichmond naar Zutphen, Vorden, Kranenburg en Medler en vice versa. Het  24 kilometer lange traject bevat maar liefst dertig opstaphaltes. Daarnaast stopt de bus in het buitengebied ook als mensen op de route staan en de hand opsteken, mits het verkeersveilig is. Die mogelijkheid is er niet op de provinciale weg. De buurtbus sluit prima aan op de bezoekuren van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen en op de vertrektijden van de treinen op de treinstations in Vorden en Zutphen. Ook veel scholieren maken gebruik van de bus.”

Vrouwen
Dagelijks rijden op elke bus drie vrijwilligers die ieder een dienst van vier uur draaien. Een van de de ruim dertig vrijwillige chauffeurs is Ans Helmink (74) uit Wichmond. Zij is één van de zeven vrouwen die wekelijks achter het stuur van één van de twee buurtbussen kruipen. “Negen jaar geleden nadat ik uit het arbeidsproces was gestapt heb ik me aangemeld als chauffeur. En daar heb ik tot op de dag van vandaag absoluut geen spijt van, Het is uitermate dankbaar werk”, zo vertelt ze terwijl ze geniet van haar petitfour.
Ans rijdt elke week op vrijdag of woensdag van 11.00 tot 15.00 tussen Zutphen en Medler vice versa. Het contact met mensen was haar niet vreemd in haar actieve arbeidsperiode. “En dat contact heb ik nu weer. Weliswaar is het sinds dat de kuchschermen in de bussen zijn geplaatst  iets afstandelijker. Maar er ontstaan gedurende de rit veel spontane gesprekken. Zeker met mensen die op een vast tijdstip meerijden”, aldus Helmink. Ze hoopt nog een aantal jaren als vrijwillig chauffeur actief te zijn voor de Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond. “Hopelijk tot mijn 79ste. Want dat is de maximale leeftijd die verbonden is aan dit vrijwilligerswerk. Maar dat duurt gelukkig nog vijf jaar.”