Reactie op artikel Hof van Zutphen

Reactie op het artikel 'In Hof van Zutphen is geen schutting te vinden' van 31 augustus in het Contact:

In de lange aanloop naar de realisering van de Hof van Zutphen is veel mis gegaan op allerlei fronten. Maar de bemoeienis van de gemeente Zutphen in deze, spant wel de kroon, wat betreft de totstandkoming van dit project. Reeds in 2013 stond op de kavel waar nu de Hof van Zutphen staat een groot bord met de tekst “Hier komen de Naobers”. Mijn man en ik gingen op zoek wie de Naobers waren. Dit bleek een groep ouderen te zijn, die al sinds 2004 bezig was een woonvorm als deze proberen te realiseren. Het stuk grond was kennelijk al beschikbaar gesteld. Wij raakten geïnteresseerd en sloten ons in 2014 aan bij de woongroep. Overigens waren er nog 2 andere woongroepen (de Derde Fase en Rowida) betrokken bij dit gebeuren. Alleen zouden de Naobers het niet meer gaan redden. Samen verenigd in Ubuntu. 

In de jaren erna heeft de gemeente Zutphen geprobeerd om de gang van zaken te traineren. Ik verdenk de gemeente er zelfs van dat er met een dubbele agenda gewerkt werd. De plek was natuurlijk wel een super locatie en in de loop van de tijd werd de grond en de materialen duurder. Waardoor de appartementen duurder werden en er al geen sociale huur meer mogelijk was. Bovendien bestond al een ontwerp voor het te bouwen Hof. De gemeente wilde dat er een industrieel karakter kwam aan de woningen en er werden weer nieuwe ontwerpen gemaakt, die voortdurend moesten worden aangepast aan nieuwe grillen van de gemeente. O.a. geharrewar over het aantal parkeerplaatsen. Er is veel overleg geweest over allerlei zaken met de gemeente, maar het leek er niet op dat ze er veel waarde aan hechtten, dat een dergelijke woonvorm tot stand ging komen.
Toen bleek dat een aantal Naobers niet meer mee konden, zijn zijzelf naar een woningbouwvereniging gestapt om te overleggen of er misschien een mogelijkheid was om leden in de omliggende sociale appartementen te plaatsen, om zodoende toch bij elkaar inde buurt te kunnen wonen. De gemeente heeft hier niks mee van doen. Het was puur een initiatief van een paar leden van de groep, dat dit tot stand gekomen is. Nu is dus het Hof van Zutphen feestelijk geopend en ik ben blij, dat het tot stand gekomen is en dat er een fijne woonvorm is gekomen, ten koste van een heleboel aderlatingen voor de huidige bewoners.

Wat mij echter ontzettend tegen de borst stuit en waar ik al bang voor was dat zou gebeuren is, dat er een wethouder van de gemeente is (het gaat mij niet om de persoon), die vooraan staat nu alles op poten staat, terwijl de gemeente Zutphen ernstig in gebreke is gebleven. Gelukkig is door bouwer Nikkels op de valreep de financiering van de grond veilig gesteld, nadat de Rabobank zich op het laatste moment terugtrok.


Sandra Stemp