Anja Poorterman nam na vele jaren afscheid als bestuurder en administratief vrijwilliger van de touwtreksport. Foto: Gerdi Oonk

Anja Poorterman nam na vele jaren afscheid als bestuurder en administratief vrijwilliger van de touwtreksport. Foto: Gerdi Oonk

Gerdi Oonk

Anja Poorterman neemt afscheid van
touwtreksport

ZUTPHEN/VORDEN – Ze was op vele fronten decennia actief voor de touwtreksport. Zowel bestuurlijk als administratief. Zondag op het slottoernooi van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB) bij Touwtrekvereniging Vorden namen de touwtrekkers afscheid van Anja Poorterman (67) uit Zutphen.

Door Jan Hendriksen

“Wie had kunnen denken dat Anja zoveel jaren zich zou inzetten voor de touwtreksport in allerlei commissies en besturen? Je raakte op zeventienjarige leeftijd via Touwtrekvereniging Treklust uit Warnsveld betrokken bij de touwtreksport”, zo verklaarde voorzitter Marti Jansen van de wedstrijdcommissie van het Gewest Oost. Op achttienjarige leeftijd werd Anja gevraagd om zitting te nemen in de redactie van het landelijke ledenblad Trekkerspost. Dit zou volgens de toenmalige voorzitter van de NTB niet zo veel tijd in beslag nemen. Marti Jansen: “Dat bleek toch iets anders uit te pakken, maar dat temperde jouw enthousiasme niet. Ongeveer dertig jaar heb je je ingezet voor de Trekkerspost als redactielid. Van de ene functie werd je al snel gevraagd voor een andere functie. In de loop der jaren ben je in bijna alle landelijke commissies actief geweest zoals voor de kaderopleiding, het hoofdbestuur, de beoordelingscommissie, de begeleidingscommissie van de nationale teams en het drie bonden toernooi.” 

Anja Poorterman was ook mede oprichtster van het succesvolle GENSB jeugdtoernooi, met deelnemers uit Duitsland, Engeland, Nederland, Zwitserland en België. Meer dan tien jaar zat Anja in het bestuur en ze was vaak ook als jurylid actief. Zij heeft alle inmiddels 25 edities van dit toernooi bezocht. Verder was Anja internationaal jurylid. Dit jaar is ze zelfs nog actief geweest bij de World Games die in het Amerikaanse Birmingham plaatsvonden en is ze volgende week nog jurylid tijdens de wereldkampioenschappen touwtrekken in Holten. In het Gewest Oost had Anja zitting in jeugdcommissie en was de actief als jurylid. Verder heeft ze zich jarenlang ingezet voor de wedstrijdcommissie. Ze was de secretaresse van de commissie, maar ze deed veel meer. 

Marti Jansen: "Bijna te veel om op te noemen. In haar archief bewaart ze van alle jaren de gegevens over wedstrijdleiders, juryleden en beoordelaars zodat ze precies weet wanneer iemand als vrijwilliger is begonnen en hoeveel jaren actief is. Ook van alle verenigingen wie een toernooi hebben georganiseerd door de jaren heen heeft ze een uitgebreide documentatie Zij is door haar omgang met mensen een uitermate graag geziene persoon. Anja is vriendelijk, meelevend, meedenkend, betrokken en behulpzaam. We zullen haar gaan missen”, aldus Marti Jansen aan het eind van zijn dankwoord.