Frank Ong-Alok. Foto: PR

Frank Ong-Alok. Foto: PR

Zutphense muzikant brengt muzikale ode aan Ronald Snijders

ZUTPHEN -  De Zutphense muzikant en jazzpromotor Frank Ong-Alok componeerde het nummer ‘Froytiman’ voor zijn goede vriend Ronald Snijders die op 7 december a.s. in het Bimhuis te Amsterdam de Boy Edgar Prijs krijgt uitgereikt. De prijs geldt als de meest prestigieuze muziekprijs van Nederland. 

De jury was unaniem van mening dat Snijders, die ook etnomusicoloog is, als vernieuwer geldt in de jazzscene met een niet aflatende nieuwsgierigheid naar nieuwe mengvormen tussen de traditionele jazz en etnische muziekstromingen, waaronder de Surinaamse Kaseko. 

Ronald Snijders leerde al op jeugdige leeftijd gitaar, saxofoon en fluit spelen mede door toedoen van zijn vader Eddy Snijders. Hij was een vooraanstaand musicus die veel heeft betekend voor de Surinaamse volksmuziek. Hij maakte prachtige arrangementen van Surinaamse volksmuziek voor de militaire kapel. 

Een leuk detail is dat de vader van Frank Ong-Alok, André Ong-Alok, en Eddy Snijders vroeger in twee aangrenzende lokalen muziekles gaven aan de muziekschool in Suriname. Zo was er al heel vroeg een band tussen de twee muzikale families ontstaan. 

Die band heeft nu geleid tot de compositie ‘Froytiman’ wat letterlijk ‘Fluitman’ betekent in het Sranantongo, de lingua franca van Suriname. Snijders heeft voor de opname van deze compositie ook zelf meegespeeld. Hij heeft de hoofdrol gekregen in een ode aan hem en dat is heel bijzonder. Meestal vervult degene aan wie een ode wordt gebracht geen rol in de uiting daarvan.

Naast veel fluitwerk is er ook tekst in het nummer opgenomen. De tekst is: ‘Froytiman prey wan poku gi mi. A fasi fa yu e du en no wan sma kan prey so. Froytiman prey wan poku gi mi a fasi fa yu e du en a moy so tê’. Vrij vertaald: ‘Fluitman, speel wat muziek voor mij op de manier zoals jij het alleen kunt. Fluitman, speel wat muziek voor mij want je doet het zo mooi!’
Een mooi toeval is dat nog voordat Snijders van deze ode wist, hij Frank Ong-Alok had gevraagd om zijn manager te worden.

Mede door deze Boy Edgar award komen er heel veel aanvragen binnen voor optredens waar Snijders graag wat hulp bij kon gebruiken. Een pracht kans voor Ong-Alok om zijn netwerk voor dit doel in te gaan zetten. 

Want naast het feit dat beiden goede vrienden van elkaar zijn, spelen ze ook regelmatig als duo bij diverse gelegenheden. Dan wordt er vaak Surinaamse en Braziliaanse muziek gespeeld. Maar ook jazz, funk en pop. 

Frank wilde heel graag deze muzikale ode brengen aan Ronald vanwege hun fijne vriendschapsband maar uiteraard om Snijders de eer te doen toekomen die hem ook echt als uitzonderlijk goede muzikant toekomt.