Still uit Tarkovski’s poëtische film De spiegel.

Still uit Tarkovski’s poëtische film De spiegel. 

Filosoferen over de filmkunst van Andrej Tarkovski in Luxor

ZUTPHEN - Filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters komt voor de tweede keer naar Luxor voor een cursus Film & Filosofie. Nu niet twee dagen zoals vorig jaar, maar één dag: zaterdag 24 september. Deze keer staat het werk van de Russische filmmaker Andrej Tarkovski centraal. 

Tarkovski is in de filmgeschiedenis een van de belangrijkste filmmakers allertijden. Hij maakte in het totaal zeven films, met als bekendste werken: Stalker (1979), Solaris (1972) en De spiegel (1975). Tarkovski schreef zelf een filmbeschouwing met de titel De verzegelde tijd over zijn zoektocht naar een eigenzinnige filmtaal. Hij begreep film als een unieke kunstvorm die in vergelijken met de andere kunsten nog in de kinderschoenen stond. Zijn meesterwerken zijn het resultaat van dit onderzoek.

In de cursus maken deelnemers kennis met Tarkovski’s onderzoek naar de filmtaal en het spirituele mens- en wereldbeeld dat hem bezielt als kunstenaar. Waarom kiest Tarkovski voor shots die elke nieuwe film langer duren? Wat is de rol van dromen in de films? Waarom kiest hij om de filmshots niet op te knippen in de montage? Welke rol spelen de natuurelementen vuur, aarde, water en lucht? En hoe voert hij een aanhoudende dialoog met de kunstgeschiedenis? In de vorm van een filmcollege bespreekt Flore Lutters deze vragen aan de hand van diverse filmfragmenten uit zijn oeuvre om vervolgens Tarkovski’s poëtische film De spiegel te bekijken. De cursusdag wordt afgesloten met een filmgesprek waarin je een eigen mening kan vormen over de film en Tarkovski’s filmkunst.

Programma
Van 10.00 - 11.00 uur De cinema van Tarkovski (deel 1), daarna tot 11.15 uur pauze, van 11.15 - 12.15 uur De cinema van Tarkovski (deel 2), lunch tot 13.00 uur, van 13.00 - 13.30 uur Inleiding De spiegel, van 13.30 - 15.30 uur  Filmvertoning De spiegel en dan tot 16.30 uur het filmgesprek. 

Deelname 45 euro (inclusief koffie, thee en lunch). Tickets verkrijgbaar via www.luxorzutphen.nl en aan de kassa.