Het filmteam van de nieuwe Warnsveldfilm (v.l.n.r.): Gerard Derksen, Cyril Hendrik en Rob Hulshoff. Foto: Rob Hulshoff

Het filmteam van de nieuwe Warnsveldfilm (v.l.n.r.): Gerard Derksen, Cyril Hendrik en Rob Hulshoff. Foto: Rob Hulshoff 

Film Dorp Warnsveld 2020 krijgt een vervolg

WARNSVELD – Op veler verzoek krijgt Dorp Warnsveld 2020 op 20 oktober nog een laatste vertoning, voordat de film definitief in het archief verdwijnt. Ondertussen werken filmmaker Rob Hulshoff en zijn team aan een nieuwe film die bijzondere plekken in het buitengebied van het oude Warnsveld vastlegt. 

Door Emy Vesseur

Iedereen die de film Dorp Warnsveld 2020 vorig jaar heeft gemist, krijgt nog één keer de kans hem te zien: op donderdag 20 oktober in het Isendoorn College. "Dat is echt de allerlaatste keer. Daarna gaat de film naar het Gelders Archief", zegt initiatiefnemer en maker Rob Hulshoff. De film komt bewust niet online of op dvd. "Dan gaan mensen er delen uit bekijken of kopiëren en dat is juist niet de bedoeling. De film is een tijdsdocument voor het nageslacht en moet integraal bekeken worden." Voor de vertoning zijn gratis toegangskaarten te bestellen bij Warnsvelder Cyril Hendriks. "Er kunnen 250 mensen in de zaal. Wie erbij wil zijn, kan ons een mailtje sturen."

Oude gemeente
Cyril Hendriks vormde samen met de Warnsvelders Gerard Derksen en Meindert Hagenbeek het team dat Hulshoff destijds ondersteunde bij het maken van de film. Ondanks de lengte van twee uur en een kwartier, was iedereen heel enthousiast over het eindresultaat. Hendriks: "Veel dorpsgenoten vroegen daarna om ook het buitengebied van de oude gemeente Warnsveld te belichten, dus voor de gemeentelijke herindeling met Warken, Leesten, Vierakker en Wichmond." Dat idee is door Hulshoff opgepikt. Hendriks en Derksen staan hem bij de nieuwe filmproductie opnieuw bij, waarbij de een de pr en de ander de financiële taken op zich neemt. Meindert Hagenbeek moest vanwege zijn leeftijd afhaken. Thuis bij Cyril Hendriks aan de keukentafel doen de mannen hun plannen voor de film uit de doeken.

Historisch verhaal
In Dorp Warnsveld 2020 trokken Hendriks, Derksen en Hagenbeek à la de Van Rossums acht dagen door het dorp en spraken met de nodige humor spontaan bewoners aan met de camera van Hulshoff in hun kielzog. Hulshoff: "De nieuwe film pakken we wat anders aan. Het idee is om 8 tot 10 locaties in het buitengebied te belichten vanaf 1980 tot 2024. Hiervoor gebruiken we de oude kaart van de gemeente Warnsveld als uitgangspunt." Om het historische verhaal meer aandacht te geven, benaderen Hendriks en Derksen oude bewoners en andere mensen die veel van de plek afweten. "Dit keer laten we de geïnterviewden bepalen wat erin komt. Dat vereist vooraf meer organisatie. Daarom werken we nu met een script en een draaiboek", vertelt Hulshoff. "Maar de ongedwongen sfeer blijft en er wordt sowieso nog steeds gelachen", verzekert Hendriks.

Suggesties
Op het lijstje staan mooie huizen als ’t Velde, ’t Waliën en ’t Suideras, de Willibrorduskerk in Vierakker, maar ook unieke, terugkerende evenementen als de Gondelvaart en activiteiten die nog bestaande buurtverenigingen vanouds organiseren. Hendriks: "We staan open voor suggesties, maar uiteindelijk beslist Rob als producent wat erin komt." Het plan is om alles volgend jaar zomer te filmen, waar onder andere drones voor worden ingezet. In het najaar en de winter volgt de editing en in 2024 moet de film klaar zijn. Hulshoff: "Alleen de Gondelvaart filmden we nu al, want die kan zomaar voor de laatste keer zijn. Wat we uiteraard niet hopen. We spraken met drie bouwers en vrijdag filmden we het evenement zelf."

Samenwerking
Voor het maken van de film ontvangt het team een financiële bijdrage van de Dorpsraad Warnsveld en het Abersonfonds, die ook de film Dorp Warnsveld 2020 sponsorden. Uiteindelijk heeft Hulshoff er als producent op toegelegd, maar dat vind hij helemaal niet erg: "Je doet het tenslotte uit liefde voor het prachtige dorp waar we alle drie zijn geboren en getogen. Cyril aan de Landweg, Gerard aan de Rijksstraatweg en ik aan de Bonendaal. Ondanks het generatieverschil werken we fijn samen en maken we onderling veel plezier. Dat is ook wat waard."

Extra sponsor
Onverwacht heeft zich nog een derde inkomstenbron aangediend: Stichting Zutphen Promotie. Hendriks las dit voorjaar in de Stentor dat het promoten van het toerisme in het Warnsveldse buitengebied is opgenomen in het coalitieakkoord van het huidige college. Daar is hij op ingesprongen: "Ik heb contact gezocht met directeur Mark Schuitemaker van de stichting. Delen uit de film gaan nu gebruikt worden in een marketingcampagne." Het gaat om een aparte opdracht aan D.A.V. Hulshoff, het filmbedrijf van Rob Hulshoff. Hendriks: "Op die manier houd hij er toch wat aan over en dat is hem van harte gegund."

Filmvertoning Dorp Warnsveld 2020 op donderdag 20 oktober in het Isendoorn College. Aanvang 19.30 uur; zaal open 18.45 uur. Gratis kaarten per mail te bestellen: filmdorpwarnsveld@robhulshoff.nl.