Cello en carillon komen samen in bijzonder concert

ZUTPHEN - Op vrijdag 9 september om 20.00 uur geven stadsbeiaardier Frans Haagen en Cellist Jeroen den Herder gezamenlijk een bijzonder concert: 'Cello en Carillon'.

De warme klanken van de cello en het heldere Wijnhuiscarillon komen samen in het jaarlijkse donateursconcert, georganiseerd door de vrienden van het Wijnhuiscarillon als dank aan haar donateurs. Op het programma staan nummers gespeeld door Jeroen den Herder op Cello en nummers op het carillon door Frans Haagen. 

Voor het cello deel kan men van Jeroen den Herder suites van Bach verwachten. De suites voor cello van Johan Sebastian Bach worden gerekend tot de grootste werken ooit geschreven voor de cello. Bach heeft in feite voor de eenstemmig klinkende cello een polyfoon(meerstemmig) stuk geschreven. Dit komt tot stand door akkoorden en arpeggio's, en door gebruik te maken van een onder- en een bovenstem die na elkaar worden gespeeld. Men spreekt in dat verband van imaginaire polyfonie. Alle zes suites zijn weer opgebouwd uit zes verschillende delen; Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Galanterieën (Menuetten voor suites 1 en 2, Bourrées voor suites 3 en 4, Gavottes voor 5 en 6) en tot slot een Gigue.

Frans Haagen speelt door Geert D’Hollander voor carillon bewerkt werk van Bach. Hij componeert regelmatig beiaardwerken, die zowel voor de uitvoerder als de luisteraar zeer interessant zijn. Voor de 'Simple Suite no. IIfor Carillon' heeft D’hollander zich laten inspireren door de Suite no. I voor cello solo van Bach. 'Simple' betekent in dit geval 'eenvoudig in vergelijking met het onvolprezen meesterwerk van Bach'. Deze compositie is derhalve een hommage aan Bach. De suite is identiek opgebouwd zoals Bach’s cello suite: dezelfde muzikale bewegingen en volgorde van dansen en bovendien ook vaak dezelfde thematiek en ritmiek, maar dan in een hedendaags jasje. Voor de 'Simple Suite 1' volgde D‘hollander hetzelfde principe. 

Naast deze werken klinken er diverse bekende klassieke werken met de beiaard en de cello samen.

Inloop van het concert is 19.30 uur. Binnentuin De Munt: Rodetorenstraat 12, Zutphen. Het concert start om 20.00 uur en is bedoeld voor de trouwe donateurs, maar voor de nog vrije plaatsen in de beperkte ruimte à 15 euro kan men zich opgeven bij info@wijnhuiscarillon

Het carillondeel is vanzelfsprekend overal in de binnenstad te beluisteren, maar wie ook van de celloklanken wil genieten kan beter de binnentuin van de Munt opzoeken.