Shared Space

Op de fiets passeer ik regelmatig de sluizen bij Eefde. Waar dit vroeger voornamelijk een wegversmalling was voor doorgaand verkeer heeft het complex, en de directe omgeving, de afgelopen jaren een ware upgrade ondergaan. En dat is te merken, op mooie dagen is het druk met bootjes kijkende mensen. Er is zelfs een betonnen trap om van nog grotere hoogte op het vaarvolk te kunnen neerkijken. Maar dan moet het hek natuurlijk wel zijn geopend, anders heb je er niets aan. Lekker over de leuning hangen kan overigens altijd. Gelukkig maar.

Het is al vele jaren geleden dat ik eens een rondleiding heb gehad door het sluizencomplex. Er valt verrassend veel te zien en de betekenis van de sluis voor de waterstand in Oost-Nederland is groot. Als de sluisdeuren in Eefde het begeven valt het Twentekanaal tot aan Delden en Almelo droog en belandt er plotseling een stortvloed aan kanaalwater in de IJssel. Dat lijkt mij geen aangenaam vooruitzicht.
Ook bij de gemeente Lochem zijn ze waarschijnlijk zeer blij met het nieuwe recreatiegebied rond het sluizencomplex. Zó blij dat de term ‘prettig verblijfgebied’ de lading al lang niet meer dekt. Een overijverige ambtenaar heeft twee, voor mij totaal onbekende, verkeersbordjes op de kop getikt. Als ik de sluizen nu benader kom ik tegenwoordig in een ‘Shared Space’. Wat betekent dat nu weer? Het klinkt zo Engels. Maar we zijn toch gewoon in Nederland? Zouden die Engelsen ook Nederlandse kreten op verkeersboden zetten? Dat lijkt mij toch vreemd. Ik ga thuis eens even opzoek naar de betekenis van dit bord.

Allereerst kom ik erachter dat er twee verschillende borden zijn. Eentje met ‘Shared Space’ en eentje met ‘Share Space’. De betekenis komt in ieder geval op hetzelfde neer. Het verkeersbord ‘Shared Space’ is ook wel bijzonder. Er staan een auto, een fiets en een voetganger op, samen met twee hartjes. Als de ‘d’ van Shared wordt weggelaten komen er onderaan het bordje drie logo’s bij, waarvan er een de Europese vlag is. Het doel van het gebied is dat iedere verkeersdeelnemer ter plekke wordt aangesproken op eigen verantwoordelijkheidsgevoel en inzicht. Als kers op de taart kan ik u melden dat Veilig Verkeer Nederland zelfs een ‘Kenniscentrum Shared Space’ heeft. Jemig, zulke belangrijke ontwikkelingen zijn mij totaal ontgaan. Ik ben een beetje blijven hangen in het woonerf-tijdperk. Het is toch allemaal wel heel erg hip geworden daar in Eefde. Wat zouden die Eefdenaren er zelf van vinden? 

Ik heb geen idee, maar er is onlangs wel iets veranderd. Want plotseling zijn de Shared Space bordjes verdwenen en vervangen door ‘verblijfsgebied, auto te gast'. Gelukkig maar, we zijn in de Achterhoek nuchtere mensen. Nederlanders aanspreken met Nederlandse termen lijkt mij dan ook niet verkeerd.